Skip to content Skip to footer

Whisky z USA

Whisky ma bardzo długą tradycję wytwarzania. Za kolebkę, ojczyznę tradycyjnej whisky uznaje się Szkocję i Irlandię. Tamtejsze destylarnie cieszą się uznaniem na całym świecie, a ich produkty zdobywają nagrody lub są uznawane za najcenniejsze alkohole na świecie. Co jednak ciekawe, najpopularniejsze obecnie whisky nie pochodzą ze Szkocji czy Irlandii, a ze Stanów Zjednoczonych. Historia whisky z USA jest bardzo zróżnicowana i fascynująca.

źródło: pixabay.com

Whisky z USA – czyli od szkockiej tradycji do amerykańskiego burbona

Whisky, whiskey czy burbon – już samo nazewnictwo powoduje, że trudno odnaleźć się w tym świecie bursztynowego, aromatycznego alkoholu. Dla porządku warto rozwikłać tą sprawę.  W większości przypadków, nazwa whisky jest stosowana w odniesieniu do trunków destylowanych w Szkocji, Walii, Kanadzie i Japonii, podczas gdy nazwa whiskey jest używana dla produktów w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. Burbon z kolei to destylat złożony przynajmniej w 51% z kukurydzy. Historia whisky z USA ma złożoną tradycję i ciekawe korzenie.

źródo: pixabay.com

Burbon

Bourbon whiskey to nie tylko kultura Stanów Zjednoczonych, to prawdziwe wyrażenie tradycji i rzemiosła, które zdobywa uznanie na całym globie. W procesie tworzenia bourbony musi stanowić co najmniej 51% zacieru kukurydzy. Zawartość alkoholu przy rozlewni nie może spaść poniżej 40% ABV. Co ważne, bourbon musi dojrzewać przez co najmniej dwa lata w nowych, smalonych os środka, beczkach z białego dębu. Proces ten nadaje mu niepowtarzalny smak waniliowy i drzewny. To właśnie dąb biały obfitujący w naturalne olejki, zwane wanilinami, przyczynia się do wyjątkowego bukietu smakowego bourbona.

Bourbon whiskey, znany jako jedna z najbardziej ikonicznych odmian amerykańskiej whiskey, często budzi skojarzenia z hrabstwem Bourbon w stanie Kentucky. Jednak to nie lokalizacja nadaje mu nazwę, lecz jego charakterystyczna metoda produkcji. Najbardziej znane burbony to: Blanton’s, Elijah Craig, Four Roses, Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey, Evan Williams, Woodford Reserve.

źródło: pixabay.com

Tennessee Whiskey

Kolejna whiskey z USA jest podobna do bourbona, ale różni się procesem filtrowania. Filtrem jest warstwa węgla drzewnego z cukrowego klonu, co nadaje Tennessee Whiskey charakteru. Ten proces, znany jako “Lincoln County Process”, trwa zazwyczaj przez 10 dni. Obecnie istnieją tylko dwie marki Tennessee whiskey: Jack Daniel’s i George Dickel Whisky. Warto zauważyć, że to właśnie Jack Daniels jest najpopularniejszą whiskey na świecie. Doceniają ją gwiazdy i regularnie pojawia się w najlepszych filmach i serialach. 

źródło: pixabay.com

Amerykańska marka robi wiele, by być utożsamiana z whisky z USA i osiąga efekty niezwykle skutecznie.

Rye and Wheat Whiskey

Whiskey z USA żytnia, czasem używana jako składnik whiskey mieszanej, rzadko występuje jako “Straight Rye Whiskey” (czysta whiskey żytnia). Aby zostać sklasyfikowaną jako taka, musi zawierać co najmniej 51% żyta w zacierze, destylowana.Na koniec dojrzewana w nowych, osmalonych beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu. Proces ten musi trwać przez co najmniej 2 lata. Większość produkcji whiskey żytniej ma miejsce w stanach Indiana i Kentucky.

Niektóre z przykładów whiskey żytniej to Wild Turkey Straight Rye Whiskey, Rittenhouse Rye Whiskey oraz Michters Rye Whiskey.

Amerykanie, inspirowani szkockimi i irlandzkimi destylatami stworzyli swoje własne, niepowtarzalne odmiany whisk:, burbon, tTeennesee Whiskey czy Rye and Wheat stały się klasą samą w sobie, a produkty niektórych destylarni są doceniane przez koneserów na całym świecie.

Zostaw komentarz