Skip to content Skip to footer

Nowo powstała destylarnia whisky w Szkocji. The Port of Light

W Szkocji pojawia się obecnie coraz więcej młodych destylarni, z których każda próbuje wybić się ponad konkurencję specyficznym procesem produkcji, wyglądem lub niezwykłymi cechami produkowanego alkoholu. Nowo powstała destylarnia whisky w Szkocji jest The port of Light, otwarta niedawno w stolicy regionu – Edynburgu, wyróżnia się sposobem produkcji i wyglądem.

fot.:pixabay.com

Nowo powstała destylarnia whisky w Szkocji

Dawne, obecne w świadomości koneserów trunku od wieków destylarnie są miejscami nie tylko produkcji najlepszych alkoholi na świecie. Jednocześnie stają się atrakcjami turystycznymi i muzeami. Najnowsze, otwierane coraz częściej w sercach miast, stanowią nie tylko miejsce produkcji whiskey, ale jednocześnie centrami życia towarzyskiego i kultury. The Port of Light posiada na swoim terenie taras widokowy z pięknym krajobrazem portu i luksusowych jachtów. W The Port ofLight jest także bar z widokiem na destylarnię – miejsce do degustacji i ciekawego spędzania czasu. Zwiedzając Edynburg nie wolno jej pominąć na swojej turystycznej mapie. Nowo powstała destylarnia whisky w Szkocji, w samym jej sercu jest jednym z jaśniejszych punktów na mapie kulturalnej Edynburga. 

fot.: www.leithdistillery.com

Pionowa destylarnia whiskey

The Port of Light jest wyjątkowe. Port of Leith to unikalna destylarnia whisky w Edynburgu, Wielkiej Brytanii, której rewolucyjne podejście ogłasza ją jako pierwszą destylarnię pionową w kraju. Jej wyrazista wieża, zlokalizowana na nabrzeżu dzielnicy Leith w Edynburgu, została wzniesiona od 2020 roku. Wybór tej nietypowej konstrukcji wynikał z ograniczonej dostępnej przestrzeni działki, która narzucała konieczność umieszczenia aparatury destylacyjnej w sposób pionowy.

W przeciwieństwie do tradycyjnych destylarni, w których proces produkcji whisky odbywa się na zbliżonym poziomie, Port of Leith zdecydował się zbudować swoją aparaturę w pionie. Na szczycie destylarni znajduje się malowniczy taras widokowy oraz bar.Oba te miejsca oferują zapierające dech w piersiach widoki na okolicę, w tym na słynny Royal Yacht Britannia, kotwiczący tuż obok. Poniżej tarasu widokowego znajduje się kadź zacierna, niżej znajdują się kadzie fermentacyjne, a jeszcze niżej alembiki.

Alkohole z the Port of Light

W przypadku tej destylarni nie ma szans, aby w tej chwili napić się pochodzącej z niej whisky z serca Szkocji. Ponieważ whisky musi leżakować co najmniej 3 lata, Port of Light na razie faktycznie nie jest producentem whisky. Pierwsze partie alkoholu leżakują i dojrzewają, czekając na swoich pierwszych degustatorów. Fani whisky niestety na razie mogą jedynie obejść się smakiem. Można jednak rozkoszować innymi trunkami, obserwując przy tym proces produkcji w destylarni i czekając na degustację. W chwili obecnej destylarnia sprzedaje głównie Sherry, a beczki, w których była produkowana, służą do dojrzewania whisky. 

Destylarnia ma produkować około miliona butelek whisky rocznie. Pozostaje zatem cieszyć się dostępnymi na razie produktami sprzedawanymi pod szyldem portu. Warto z uwagą obserwować proces produkcji z otwartego i bojącego życiem baru na szczycie pionowe destylarni i czekać na pierwsze udostępnione do degustacji whisky z portu.

Zostaw komentarz