Skip to content Skip to footer

Irlandzki debiutant znów zaskakuje. Clonakilty wypuści swój pierwszy Single Pot Still

W konkursie World Whiskies Awards z 2020 roku destylarnia Clonakilty otrzymała tytuł najlepszej na świecie, nowej wytwórni irlandzkiej whiskey. Teraz Clonakilty Distillery ogłasza rychły debiut swojego najnowszego dzieła – irlandzkiej whiskey Single Pot Still. Dziewiczy destylat, wyprodukowany z jęczmienia, uprawianego na rodzinnej farmie nieopodal Oceanu Atlantyckiego, pochodzi z pojedynczego alembika.

Pierwsza beczka Clonakilty została napełniona 1 maja 2019 roku i w ciągu kolejnego roku marka została uznana za najlepszą nowopowstałą markę irlandzkiej whiskey na świecie w ramach konkursu World Whiskies Awards. Dobrze wyleżakowana whiskey trafi w końcu na rynek.

Single Post Still Clonakilty  przez ostatnie lata dochodziła w beczkach po Bourbonie, Amontillado i Oloroso sherry. Pijąc whiskey łatwo wyczuć aromat słodkiej wanilii i kiwi, uzupełniony dodatkowo nutami karmelizowanej gruszki i gorzkiej czekolady

„Elementy te harmonizują się, aby zapewnić idealną równowagę słodyczy i pełnego charakteru, pozostawiając subtelne nuty karmelu i skórki cytrusowej na finiszu” – powiedział główny rzemieślnik w Clonaklity Oisín Mulcahy.

fot. clonakiltydistillery.ie

„W Clonakilty eksperymentowanie leży w naszej naturze. Dlatego wydłużyliśmy tradycyjny okres fermentacji naszych spirytusów dając drożdżom więcej czasu na wytworzenie smaków, których oczekujemy od naszego wielokrotnie nagradzanego destylatu. Cały nasz spirytus pochodzi w 100% ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia uprawianego w Cork. Dodajemy również wodę, bardzo powoli i stopniowo, metodą zwaną delikatnym cięciem” – opisuje Mulcahy.

Na ziemi rodziny Scully w Cork jęczmień wykorzystywany w produkcji whiskey z Clonakilty jest tutaj uprawiany od dziewięciu pokoleń. Rodzina uznała w pewnym momencie, że irlandzką whiskey da się ulepszyć wykorzystując bardziej naturalne surowce.

I udało im się to zrobić. Zebrali najlepszej jakości jęczmień z własnej farmy, wybudowali destylarnię, a potem wydrążyli w skale studnię, aby dostać się do jak najczystszej wody mineralnej i rozpoczęli produkcję.

„To był przywilej wyruszyć w tę podróż życia. Praca z naturą w celu stworzenia pierwszej whiskey premium single pot still w Clonakilty. To świadectwo naszych ludzi, naszej ziemi i naszej surowej nadmorskiej lokalizacji. Tworzymy coś wyjątkowego, ciesząc się chwilami i dzieląc się pasją. Teraz jest nasz czas. Dołącz do nas, nasza podróż dopiero się zaczyna”

– powiedział Michael Scully, założyciel Clonakilty Distillery.

fot. clonakiltydistillery.ie

Zostaw komentarz