Destylarnia Yoichi powstała w miejscu, które idealnie nadaje się do produkcji whisky. Ze względu na klimat, obfite zasoby wody, jęczmienia i torfu, region ten jest nazywany „Szkocją Japonii”. Nic dziwnego, że kilkadziesiąt lat temu ktoś postanowił wybudować tam wytwórnię whisky – dziś jednej z najlepszych japońskich whisky na rynku.
Produkcja whisky to akt współpracy pomiędzy darami natury a mądrością człowieka – Masataki Taketsuru
Historia destylarni
Destylarnia Yoichi jest jedną z dwóch wytwórni należących do Masataki Taketsuru, nazywanego ojcem japońskiej whisky. Yoichi była pierwszą, którą Masataki wzniósł w „japońskiej Szkocji”. Stało się to w 1934 roku, kiedy Taketsuru opuścił pierwszą w historii Japonii destylarnię Yamazaki i postanowił „pójść na swoje”. Nie było łatwo. Wraz żoną – kobietą, którą poznał w Szkocji i przywiózł do Japonii – Masataki ciężko pracował, aby zdobyć kapitał na własną wytwórnię whisky. Bursztynowy płyn musiał leżakować – nie można było go sprzedać od razu. Nawet jeśli Masataka postawiłby wszystko co miał na jedną kartę i zaczął wówczas produkować whisky, zanim by ją sprzedał pewnie umarłby z głodu.
Taketsuru zaczął więc od produkcji… soku jabłkowego. W 1934 roku założył firmę Dai Nippon Kajyu, która zajmowała się wytwarzaniem właśnie tego produktu. Sok jabłkowy Masataki mógł sprzedawać od razu, dzięki czemu budował kapitał, a w międzyczasie realizował swoją główną ambicję. Wreszcie się udało. W 1940 roku jego firma Nikka Whisky Distilling sprzedała pierwszą partię japońskiej whisky. Spełnienie marzenia zajęło Masatace 22 lata.
Kiedy Masataka wybudował destylarnię Yoichi, zainstalował w niej destylator węglowy – podobny do tego, który widział Longmorn Distillery w Szkocji, gdzie zgłębiał tajniki produkcji whisky. Metoda destylacji węglowej uchodzi dzisiaj za tradycyjną i bardzo trudną sztukę. Wymaga wykwalifikowanych pracowników i stałego monitorowania temperatury, którą bardzo trudno kontrolować. Mimo to proces destylacji w Yoichi pozostał w dużej mierze taki sam, jaki był 90 lat temu.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Yoichi?
Destylarnia Yoichi nieprzerwanie od prawie 100 lat zajmuje się wytwarzaniem whisky single malt. W Yoichi wyprodukowano pierwszą partię słynnej NIKKA Whisky – pierwszej japońskiej whisky Taktesuru Masataki. Wśród produktów Yoichi jest m.in. „Nikka Discovery” Single Malt, Yoichi Single Malt. W 2020 roku Nikka wydała specjalną edycję Yoichi Single Malt Apple Brandy Wood Finish na 100. rocznicę małżeństwa Masataki z jego szkocką żoną. Apple Brandy Wood Finish dojrzewała w beczkach po brandy jabłkowym.
Destylarnia Yoichi
- Pierwsza destylarnia ojca japońskiej whisky
- Japońska whisky single malt
- Bursztynowy płyn z „japońskiej Szkocji”
Gdzie znajduje się destylarnia Yoichi
Destylarnia Yoichi jest zlokalizowana na wyspie Hokkaido, a dokładnie w miejscowości Kurokawacho w subprefekturze Shiribeshi. Miejsce, w którym znajduje się Yoichi, mieści się w zatoce, otoczonej górami. Region ten w dużej mierze przypomina szkockie Highland.
