Skip to content Skip to footer

Destylarnia Yamazaki

Destylarnia Yamazaki to najstarsza destylarnia whisky w Japonii. Należąca obecnie do koncernu Suntory wytwórnia została założona w 1923 roku i działa aż do dzisiaj. W „Bibliotece Whisky” Yamazaki można znaleźć aż 7 tys. butelek słodowego destylatu w wariancie unblended.

Smak historii, kształtowany cierpliwością

Historia destylarni

Destylarnia Yamazaki jest osobistym dziełem Torii Shinjirō, który otworzył wytwórnię w 1923 roku. Yamazaki była pierwszą destylarnią whisky słodowej w całej Japonii. Twórca wytwórni od początku postawił sobie ambitny cel produkcji „prawdziwej whisky”. Tak umotywowany zaczął zatrudniać najlepszy personel. W ten sposób dyrektorem destylarni został w 1924 roku Taketsuru Masataka. Nazwisko to nie mówi wiele, poza tym, że jego właściciel ewidentnie jest Japończykiem. Jednak Masataka to postać wyjątkowa.

Taketsuru Masataka to potomek XVII-wiecznej rodziny, która od zarania zajmowała się ważeniem sake – japońskiego napoju alkoholowego, wytwarzanego z ryżu. W 1918 roku Masataka przebywał w ojczyźnie whisky, w Szkocji. Japończyk studiował na Uniwersytecie Glasgow, a w międzyczasie uczył się, jak produkować tradycyjną, szkocką whisky. Szkocja kompletnie pochłonęła Masatakę. Nawet ożenił się ze szkotką, Jessie Robertą “Ritą” Cowan. Wspólnie z małżonką i bezcenną wiedzą Masataka wrócił do Japonii w 1920 roku.

Pod kierownictwem Taketsuru Masataki destylarnia Yamazaki wyprodukowała pierwszą transzę japońskiej whisky w 1929 roku. Alkohol był tam sprzedawany pod nazwą shirofuda. Kilka lat później Masataka poróżnił się z Shinjirō. Konflikt był najwyraźniej nierozwiązywalny, gdyż finalnie – w 1934 roku – Masataka opuścił Yamazaki i w tym samym roku na wyspie Hokkaido założył swoją firmę Dai-Nippon Kaju KK, później znaną jako Nikka Whisky Distilling.

Wiedza, jaką Masataka wniósł do pierwszej japońskiej destylarni pozwoliła jej jednak dalej funkcjonować. Dziś jako część koncernu Suntory wytwórnia działa do dzisiaj.

fot, Zhizhou Deng

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Yamazaki?

Destylarnia Yamazaki specjalizuje się w wytwarzaniu whisky single malt. Istnieją trzy podstawowe warianty whisky od Yamazaki. Są to: 12-letnia whisky Yamazaki Single Malt, 18-letnia whisky Yamazaki Single Malt oraz 25-letnia Whisky Yamazaki Single Malt. W niektórych miejscach na świecie (poza USA) dostępne są także starsze roczniki – nawet 35- i 50-letnie! W niektórych ofertach znajdziemy roczniki datowane, m.in. 1980, 1984, 1993. 18-letnia Whisky Yamazaki Single Malt podbiła serca krytyków na konkursie San Francisco Spirits Competitions, gdzie zdobyła sześć podwójnych złotych medali z rzędu (2008-2013).

Destylarnia Yamazaki

  • Japońska whisky single malt
  • Najstarsza destylarnia whisky w Japonii
  • Wielokrotnie nagradzana whisky

Gdzie znajduje się destylarnia Yamazaki?

Destylarnia Yamazaki znajduje się w miejscowości Shimamoto w prefekturze Osaka w Japonii. Piękny obiekt jest dostępny dla zwiedzających Kraj Kwitnącej Wiśni.

fot. Bergmann

Zostaw komentarz