Skip to content Skip to footer

Destylarnia White Oak

Destylarnia White Oak to wytwórnia alkoholu z ponad 100-letnią historią, ale nie od zawsze ta historia była związana z whisky. Zaczęło się od produkcji tradycyjnego, japońskiego sake. Przez wiele lat niedoceniany na rynku whisky, dziś White Oak jest jednym z wiodących producentów tego bursztynowego napoju.

Jakość jest naszą dumą

Historia destylarni

Historia destylarni White Oak jest w wielu aspektach podobna do dziejów niektórych szkockich destylarni. Wśród japońskich jest jedną z najstarszych – powstała w 1888 roku. Dla Szkotów nie jest to imponujący wiek. Większość kultowych destylarni w Szkocji powstała co najmniej 100 lat wcześniej. Ale dla wówczas jeszcze zacofanej Japonii przygoda ze szkockim alkoholem dopiero się rozkręcała. Podkreślić należy także fakt, że choć destylarnia White Oak powstała w 1988 roku… przez prawie 100 lat nie wytwarzano tam whisky! White Oak było pierwszą destylarnią w Japonii, która uzyskała oficjalne pozwolenie na wyrób napojów spirytusowych. Przez dziesiątki lat produkowano tam jednak sake, a nie szkocką „wodę życia”.

Dopiero w 1984 roku na miejscu starej White Oak wybudowano nowoczesną destylarnię, przystosowaną do wytwarzania whisky. Pech chciał, że popyt na bursztynowy trunek w Japonii w tym czasie zaczął spadać! Japończycy byli wówczas zakochani w shochu – rodzimej, czystej wódce wytwarzanej z ryżu. Z tego powodu destylarnia White Oak przez kolejne dekady nie nadążała za swoim potencjałem. Produkowane tam whisky było głównie składnikiem blendów.

Dopiero w 2007 roku nadszedł przełom. Wówczas White Oak wypuściła na rynek swój pierwszy single malt. Był to 8-letni Akashi. W ten sposób dotąd nieznana destylarnia zaczęła zyskiwać rozgłos wśród koneserów whisky, zwłaszcza tej japońskiej. Dodajmy, że 8-letniej Akashi wyprodukowano wówczas tylko 4500 butelek! Był to niezwykle limitowany alkohol. Później było już z górki – White Oak wypuściła 10-letni, 14-letni a potem 15-letni single malt, zapisując się w pamięci i kubkach smakowych miłośników „wody życia”. Dziś te rzadkie butelki osiągają na rynku wtórnym cenę nawet kilkuset funtów brytyjskich.

fot. Pixabay

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia White Oak?

Trudno powiedzieć o White Oak, że specjalizuje się w produkcji whisky single malt. W rzeczywistości wytwórnia spędziła większość swojego żywota na dostarczaniu składnika do blendów. Wspominaliśmy, że destylarnia wypuściła na rynek własne single malty, ale są one niezwykle rzadkie. O ile blendy z tej destylarni można kupić u sprzedawców detalicznych, na single malt od White Oak trzeba sporo wydać, a przedtem znaleźć kogoś, gotowego sprzedać rzadki trunek.

Destylarnia White Oak

  • Niezwykle rzadka japońska whisky single malt
  • Jeden z najstarszych producentów alkoholu w Kraju Kwitnącej Wiśni
  • Składnik blendów

Gdzie znajduje się destylarnia White Oak?

Destylarnia White Oak znajduje się w miejscowości Akashi w pobliżu miasta Kobe w Japonii. Obecnie wytwórnia należy do firmy Eigashima Shuzo Co. Ltd. Nie wiadomo, czy destylarnię można zwiedzać.

fot. Pixabay

Zostaw komentarz