Destylarnia Talisker to jeden z najbardziej znanych producentów whisky na wyspie Skye, a jednocześnie jedna z czołowych i najstarszych destylarni w szkockim regionie Highlands. Wytwórnia jest otoczona malowniczymi, nadmorskimi krajobrazami. Niektórzy wierzą, że to właśnie otoczenie sprawia, że whisky z Talisker smakuje tak wyjątkowo.
Stworzone przez morze
HISTORIA DESTYLARNI
Talisker Distillery została zbudowana w 1830 roku przez braci Hugha i Kennetha MacAskillów. Choć początki działalności nie były dla ojców destylarni łatwe, MacAskillowie przezwyciężyli przeciwności, które były związane głównie z problemami finansowymi. Problemy były także z miejscową ludnością. Lokalny pastor stwierdził, że jeśli destylarnia powstanie, będzie to “jedna z największych klątw, jakie mogą spaść na to lub jakiekolwiek inne miejsce”. Dzięki zamiłowaniu do produkcji whisky i wytrwałości braci MacAskillów wytwórnia powstała, a marka Talisker zaczęła zyskiwać uznanie i dobrą reputację.
W 1943 roku Hugh MacAskill zrzekł się udziałów w destylarni na rzecz Jacka Westlanda, menedżera North of Scotland Bank. Od tamtej pory wytwórnia była pod kontrolą Westlanda. Nie trwało to jednak długo, gdyż w latach 50. XIX wieku branżę whisky dotknął ogromny kryzys. Choć Talisker było już na rynku silną marką, nie wytrzymało presji. Destylarnia została sprzedana za zaledwie 1000 funtów (według dzisiejszej siły nabywczej funta szterlinga byłoby to 170 tys. funtów) – trzykrotnie mniej, niż kosztowała jej budowa.
Dopiero w 1880 roku Roderick Kemp i Alexander Grigor Allan przejęli pieczę nad destylarnią. Nowi właściciele także natknęli się na trudności – zwierzchnik tych ziem, MacLeod z Dunvegan, zabronił im budowy niezbędnej destylarni przystani. Choć piękne – nieurodzajne i podmokłe tereny Skye nie nadawały się do uprawy jęczmienia. Zboże było więc sprowadzane drogą morską. Brak przystani utrudniał wyładunek. Z tego powodu Kemp sprzedał wytwórnię swojemu wspólnikowi za 25 tys. funtów (prawie 4 mln dzisiejszych funtów brytyjskich).
18 lat później Talisker została połączona (formalnie) z destylarnią Dailuaine w Aberlour. W kolejnym roku – po śmierci MacLeoda – kolejny zwierzchnik wyspy wydał zgodę na budowę przystani. Był to początek prawdziwej świetności destylarni Talisker.
W 1916 destylarnia Talisker weszła w skład konsorcjum John Walker & Sons i John Dewar & Sons, które później przekształciło się w Distillers Company – przodka alkoholowego konglomeratu Diageo, do którego destylarnia należy obecnie.

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA TALISKER
Destylarnia Talisker specjalizuje się w produkcji whisky single malt w highlandzkim stylu. Destylat od Talisker Distillery cechuje się typowym dla tego regionu, torfowym smakiem, choć akurat ta wytwórnia nie zawiera go w swojej whisky zbyt wiele. Cechą charakterystyczną złotego napoju z Talisker jest również nuta soli morskiej, co jest ściśle powiązane z lokalizacją wytwórni.
DESTYLARNIA TALISKER
- Single malt
- Szkocka whisky z regionu Highlands
- Nadmorski charakter
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA TALISKER
Destylarnia Talisker znajduje się w miejscowości Carbost na wyspie Skye w Szkocji. Wytwórnia leży na południowo-zachodnim krańcu wyspy, przy zatoce Loch Harport. Malownicza okolica destylarni jest otoczona górami i polami, które z kolei okala Morze Hebrydzkie.
