Destylarnia Springbank to wytwórnia whisky single malt z Półwyspu Kintyre w zachodniej Szkocji. Destylarnia jest częścią rodzinnego biznesu J&A Mitchell & Company, który odpowiada również za Glengyle Distillery, kilka innych marek blendów oraz Wiliam Cadenheads – najstarszej, profesjonalnej butelkowni whisky na świecie.
Tradycja, nie trend
HISTORIA DESTYLARNI
Destylarnia Springbank została założona w 1829 roku przez braci Reid. Po niespełna dekadzie działalności, bracia Reid sprzedali wytwórnię Johnowi i Wiliamowi Mitchellom. Kiedy syn Johna dołączył do rodzinnego biznesu, założono firmę J&A Mitchell & Company. W 1828 roku partnerstwo zostało rozwiązane. Kiedy John zajął się destylarnią Springbank, Wiliam wybudował własną wytwórnię – Glengyle.
Springbank działała bez większych wstrząsów aż do lat 20. XX wieku. Wówczas wszystkie szkockie destylarnie przechodziły duży kryzys z uwagi na odcięcie amerykańskiego rynku, gdzie whisky była i nadal jest bardzo popularnym alkoholem. Były to czasy prohibicji. W 1926 roku destylarnia Springbank tymczasowo wstrzymała produkcję. Jej wznowienie nastąpiło dopiero po 10 latach – w 1936 roku.
Ale to nie jedyny kryzys, z którym musiała zmierzyć się Springbank Distillery. W 1979 roku brytyjska gospodarka przeżyła załamanie, a wraz z nią destylarnia. Oznaczało to dla niej kolejny, 10-letni okres posuchy. Symbolicznie, bo wraz z upadkiem Żelaznej Kurtyny, destylarnia Springbank zaczęła działać na nowo 1989 roku. W 1993 roku na jaw wyszło, że wytwórnia stała za popularnymi, miniaturowymi butelkami whisky, które sprzedawano na Zamku Balmoral – w ulubionej, letniej rezydencji brytyjskiego dworu królewskiego.
W 1997 roku destylarnia rozpoczęła sprzedaż whisky signle-malt pod marką Hazelburn.

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA SPRINGBANK
Springbank zajmuje się produkcją jednego ze szkockich dóbr narodowych, jakim jest niewątpliwie single malt whisky. Specjałem wytwórni jest single malt Hazelburn, który – podobnie jak whisky irlandzka – jest potrójnie destylowany. Ponadto single malt z destylarni Springbank nie jest torfowaną whisky – destylat nie jest nasiąknięty dymnym aromatem, jak w przypadku innych, szkockich whisky. Destylat leżakuje – zależnie od rodzaju – w różnego typu beczkach: po winie, bourbonie, calvados, sherry i rumie.
DESTYLARNIA SPRINGBANK
- Potrójna destylacja
- Sztuka zbliżona do irlandzkiej
- Dostawca królewskiego dworu
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA SPRINGBANK
Destylarnia znajduje się w zachodniej Szkocji – na Półwyspie Kintyre. Konkretnie wytwórnia jest zlokalizowana w miejscowości Campbeltown, które jest uznawane za jedno z serc produkcji szkockiej whisky.
