Destylarnia Shinshu Mars to coś dla miłośników whisky ze szkockiego Highland, a jednocześnie smakoszy whisky japońskiej. Jest to najwyżej położona wytwórnia bursztynowego trunku w całej Japonii. Niemal alpejski klimat sprzyja pozyskiwaniu najczystszej wody źródlanej, którą japońscy rzemieślnicy przemieniają w wyjątkową aqua vitae.
Każdy łyk to nowa podróż
Historia destylarni
Shinshu Mars nie może pochwalić się przejmującą i długą historią. To stosunkowo młoda destylarnia, która została założona w 1985 roku. Jak na standardy japońskie to jednak średni wiek – najstarsza wytwórnia whisky w kraju kwitnącej wiśni powstała dopiero w latach 20. XX wieku. Na długość historii destylarni Shinshu Mars wpłynął również fakt jej zamknięcia – między 1992 i 2011 rokiem wytwórnia nie funkcjonowała.
Destylarni Shinshu Mars została założona przez Kiichiro Iwai – jednego z pionierów japońskiej whisky. Styl destylacji Shinshu Mars Iwai oparł na kultowych amerykańskich whiskey. Nie może więc zdziwić fakt, iż w procesie produkcyjnym wykorzystywany jest nie tylko słód jęczmienny, ale również kukurydza.
Warto zwrócić uwagę na postać samego Kiichiro Iwai. Według niektórych źródeł Iwai jest uważany za jedną z osób, która zorganizowała wyprawę do Szkocji Masataki Taktesuru – ojca chrzestnego japońskiej whisky. Taketsuru uczył się destylowania wody życia w szkockich wytwórniach Springbank i Longmorn.
Doświadczenia przywiezione ze Szkocji przez Taketsuru pozwoliły rozkwitnąć nie tylko jego destylarniom, ale także postaci Iwai. W latach 40. Iwai pełnił rolę doradcy rodziny Hombo, która zajmowała się produkcją shoshu – japońskiej wódki, produkowanej m.in. z ryżu. W 1949 r. z pomocą Iwai Hombo uzyskali licencję na produkcję whisky. Iwai stał się współtwórcą przedsięwzięcia rodziny Hombo.
Pierwotnie Shinshu Mars była zlokalizowana w pobliżu Tokio pod inną nazwą. Później przeniesiono ją do prefektury Nagano – było to w 1985 roku, co uznaje się za rok powstania destylarni Shinshu Mars. Wytwórnia została umiejscowiona w wiosce Miyada – w centrum głównej japońskiej wyspy i ok. 20 km innej destylarni, Hakushu. Według źródeł na wybór nowej lokalizacji oraz projekt destylarni największy wpływ miał Iwai. Przyjmuje się, że Iwai sam zaprojektował potężne alembiki Shinshu Mars, korzystając z zapisków samego Masataki Taketsuru. Destylatory są podobno niemal identyczne, jak te w destylarni Yoichi.
Shinshu Mars nie działała długo, gdyż w latach 90. Japonia przeżyła ogromny kryzys, który uderzył również w branże whisky. W drugiej połowie lat dwutysięcznych udało Japonii udało się „wrócić na falę”, toteż nad branżą japońskiej whisky również wyszło słońce. Shinshu Mars reaktywowała produkcję w 2011 roku.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Shinshu Mars?
Mars wciąż nie jest marką tak znaną jak Suntory czy Nikka. Niemniej w ciągu kilkunastu lat działalności destylarnia zyskała uznanie wśród koneserów whisky. Destylarnia Shinshu Mars zajmuje się produkcją whisky single malt, wzorowanej na whiskey amerykańskich, dojrzewającej w beczkach po Bourbonie. Single malt Shinshu Mars jest wykorzystywany głównie do produkcji blendów, z czego destylarnia słynie. W 2013 roku otrzymała nawet nagrodę World Whisky Awards za najlepszą blended whisky.
Destylarnia Shinshu Mars
- Japońska whisky single malt
- Dziedzictwo Masataki Taketsuru
- Delikatny, owocowy smak
Gdzie znajduje się destylarnia Shinshu Mars?
Shinshu Mars jest zlokalizowana w wiosce Miyada, w samym centrum japońskiej wyspy Honsiu. W prefekturze Nagano znajduje się dziewięć z dwunastu najwyższych gór w Japonii. Klimat w tej części Kraju Kwitnącej Wiśni jest mniej więcej alpejski, z gorącymi latami i mroźnymi, śnieżnymi zimami. Destylarnia Shinshu Mars jest najwyżej położoną wytwórnią whisky w Japonii – na wysokości 800 m n.p.m.
