Destylarnia Puni jest uważana za pierwszą we Włoszech destylarnię whisky. Nie wskazuje na to jej wiek, bo wytwórnia powstała dopiero w 2010 roku. Włochom można jednak wybaczyć to spóźnienie – w końcu przez ostatnie setki lat zajmowali się produkcją wybornego wina. Jak radzą sobie z whisky?
Historia destylarni
Destylarnia Puni została założona przez Albrechta Ebenspergera i jego rodzinę. Idea budowy wytwórni szkockiego alkoholu na północy Italii zrodziła się niedaleko miasteczka Glorenza w sercu włoskich Alp. To tam – w Dolinie Venosta – Ebensperger położył ideowe fundamenty pod budowę pierwszej włoskiej destylarni whisky single malt. Chwilę później pomysł się rzeczywistością.
Część mitu założycielskiego destylarni Puni opiera się na lokalnej tradycji. Nazwa wytwórni pochodzi od nazwy rzeki Puni, przepływającej przez Dolinę Venosta. Ta zaś swoją nazwę wzięła od starożytnego ludu, który niegdyś zamieszkiwał te tereny.
Budowa destylarni Puni trwała dwa lata – od 2010 do 2012 roku. Kształt wytwórni został starannie zaprojektowany i skupiony wokół dwóch „serc”, czyli oczywiście miedzianych pot stills. Kadzie zostały wykonane na zamówienie ręcznie i zainstalowane przez ekspertów z branży whisky. To, czym Puni zachwyciła od początku, to nowoczesny styl, z jakim wybudowano destylarnię. Budynek ma kształt sześcianu z podziurawionymi ze wszystkich stron ścianami.
Po zakończeniu budowy – wiosną 2012 roku – Puni Distillerie rozpoczęła produkcję pierwszej włoskiej whisky single malt – Italian Malt Whisky. W 2015 roku zabutelkowany został pierwszy alkohol, który przez równe trzy lata dojrzewał w magazynach destylarni Puni. Były to PUNI NOVA i PUNI ALBA. PUNI NOVA dojrzewała w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, a potem przez miesiąc leżakowała w beczkach z dębu New-Oak. PUNI ALBA leżakowała natomiast przez dwa lata w beczkach typu Ex-Marsala, a następnie finiszowała w beczkach typu Ex-Peated.
Od tamtego czasu destylarnia Puni stale poszerza gamę oferowanych whisky, eksperymentując z nadawaniem swojemu destylatowi pionierskich smaków. Obecnie wytwarzane tam whisky leżakują w różnych beczkach – po burbonie z USA, po winie z Włoch, po sherry z Hiszpanii i innych.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Puni?
Destylarnia Puni to pierwsza wytwórnia włoskiej whisky single malt, czyli nowego gatunku Italian Malt Whisky. Puni specjalizuje się w wytwarzaniu whisky single malt w nowym, włoskim stylu. Obecnie oferowane trunki to m.in. Core Range oraz limitowane PUNI AURA i PUNI ARTE.
Destylarnia Puni
- Pierwsza włoska destylarnia whisky
- Alpejski klimat
- Italian Malt Whisky
Gdzie znajduje się destylarnia Puni?
Destylarnia Puni znajduje się w Południowym Tyrolu na północy Włoch. Wytwórnia jest położona niedaleko miejscowości Glorenza w dolinie Venosta u podnóża Alp. Na mapie jest to niemal punkt styku trzech granic – włosko-szwajcarskiej, włosko-austriackiej i austriacko-szwajcarskiej.