Skip to content Skip to footer

Destylarnia Poli

Destylarnia Poli to ponad 100-letnia wytwórnia alkoholu, położona w sercu Wenecji Euganejskiej na północy Italii. Produkowana tam włoska whisky może być dla koneserów tego gatunku alkoholu niezłą ciekawostką. Kraje europejskiego południa to dość nietypowe miejsce dla bursztynowego trunku rodem z północy. Śródziemnomorski klimat kojarzymy raczej z winem. Poli podjęła jednak wyzwanie i rozpoczęła produkcję whisky nad Adriatykiem.

Historia destylarni

Poli to jedna z niewielu włoskich destylarni, które podjęły się produkcji whisky single malt. Wytwórnia została założona 1898 r. w Schiavon, niedaleko Bassano del Grappa na północy Włoch. Pomimo upływu dekad Poli pozostało rodzinną marką, a jej właściciele nadal noszą nazwisko, które jest jednocześnie nazwą wytwórni. Obecnie Poli Distillerie prowadzona jest przez  Jacopo Poli oraz jego rodzeństwo – Giampaolo, Barbarę i Andreę.

Destylarnia Poli specjalizuje się w wytwarzaniu wysokoprocentowego alkoholu z winogron – tj. grappy. Grappa to destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, czyli odpadów, powstałych w produkcji wina. Można powiedzieć, że grappa jest pośrednio produktem ubocznym produkcji wina, jednak zyskała już dawno swoją unikalność. Trunek cechuje się charakterystycznym smakiem, wyczuwalną owocową nutą i bardzo intensywnym zapachem. Według standardów europejskich minimalne stężenie alkoholu w grappie to 37,5%.

Przejdźmy jednak do meritum. W ostatnich latach Poli Distillerie rozszerzyło swoją ofertę o bardzo interesujący trunek. Nazywa się Segretario di Stato i nie jest grappą, tylko whisky single malt. Włosi podeszli do wyrobu szkockiego alkoholu bardzo poważnie. Wykorzystali dobrej jakości wodę z góry Grappa, która jest podstawą innych produktów z ich wytwórni, oraz czysty słód jęczmienny. Gotowy destylat leżakował przez 5 lat w dębowych beczkach po amarone – klasycznym czerwonym winie. „Wybitny alkohol z wenecką duszą” – chwali się destylarnia na swojej stronie internetowej.

Pierwszą partię butelkowano w 2021 roku. Pierwsze Segretario di Stato zostało wyprodukowane w limitowanej edycji 1898 butelek.

fot. GrappaCom

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Poli?

Whisky to dla Poli Distillerie nowość, ale niewykluczone, że wytwórnia „umości” się w tym gatunku alkoholu na stale. Destylarnia Poli od dekad specjalizuje się w wytwarzaniu grappy, czyli destylatów śródziemnomorskich, przy których produkcji wykorzystuje się odpady winiarskie. Segretario di Stato to pierwsza whisky single malt wyprodukowana przez Poli Distillerie.

Destylarnia Poli

  • Wytwórnia włoskiego whisky single malt
  • Dekady doświadczenia w produkcji grappy
  • Nietypowy, śródziemnomorski klimat whisky

Gdzie znajduje się destylarnia Poli?

Destylarnia Poli znajduje się w miejscowości Schiavon, niedaleko Bassano del Grappa w północnych Włoszech. Zwiedzając te malownicze tereny można zrobić krótką przerwę i odwiedzić Muzeum Poli Grappa, założone przez rodzinę Poli w Bassano del Grappa. Turyści mogą skosztować produkowanego na miejscu alkoholu oraz zapoznać się z historią destylarni oraz historii wytwarzania grappy.

fot. poligrappa.com

Zostaw komentarz