Destylarnia Miyagikyo to jedna z dwóch japońskich whisky, stworzonych przez ojca japońskiej whisky Taketsuru Masatakę. Miyagikyo powstało kilkadziesiąt lat po destylarni Yoichi, kiedy Masataka natrafił w swoim kraju na kolejną dolinę, która do złudzenia przypominała mu Szkocję. Do dzisiaj jest to jedna z czołowych destylarni whisky w Japonii.
The Prince of Whiskies
Historia destylarni
Kiedy Taketsuru Masataka postanowił wybudować destylarnię Miyagikyo, był już człowiekiem sukcesu. Po dziesięcioleciach udało mu się spełnić marzenie i wyprodukować w Japonii własną, prawdziwą whisky. Przed powstaniem Miyagikyo Masataka postanowił polepszyć jakość swojej oferty poprzez zwiększenie różnorodności produkowanej przez jego firmę whisky. Podróżując po głównej wyspie Japonii natrafił na zamgloną, górską dolinę. W dolinie zbiegały się dwie czyste rzeki. Woda jest podstawowym składnikiem whisky, który wręcz decyduje o jakość finalnego produktu. Masataka skosztował więc wody z jednej z rzek. Był pod wrażeniem jej smaku. Rzeka przypadkowo nazywała się Nikkawa – podobnie jak jego firma, Nikka Whisky Distilling.
W 1969 roku Masataka zdecydował, iż właśnie w tym miejscu wybuduje swoją drugą destylarnię. Założeniem ojca japońskiej whisky od początku było stworzenie całkowitego kontrastu pomiędzy bursztynowym płynem pochodzącym z Yoichi, a whisky produkowanej w Miyagikyo. W nowej wytwórni zastosowano zupełnie inną metodę destylacji. Aparaty destylacyjne w Miyagikyo były dużo większe od tych z Yoichi. Ponadto różniły się kształtem, wybrzuszoną szyjka i wznoszącym się ramieniem. Były one ogrzewane parą wodną o nieco niższej temperaturze, co pozwalało na spowolnienie tempa destylacji. W efekcie powstawała niezwykła, delikatna i kwiatowa Miyagikyo Single Malt.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Miyagikyo?
Wytwórnia specjalizuje się w produkcji whisky single malt pod marką Miyagikyo Single Malt. Destylarnia nie ogranicza się jedynie do wytwarzania whisky słodowej, ale produkuje również wariant zbożowy. Firma podkreśla dziś nacisk na jakość produkowanej w Miyagikyo whisky zbożowej, która służy jako składnik blendów Nikka Whisky.
Destylarnia Miyagikyo
- Druga destylarnia założona przez Taketsuru Masatakę
- Wytwórnia whisky single malt
Gdzie znajduje się destylarnia Miyagikyo?
Destylarnia Miyagikyo jest zlokalizowana w pobliżu miasta Sendai – stolicy prefektury Miyagi. Teren destylarni jest otwarty dla zwiedzających. Wycieczki po wytwórni są w pełni darmowe, a ponadto na turystów czekają trzy szklaneczki różnego rodzaju whisky. Dla chętnych udostępniono płatny bar degustacyjny oraz sklep z pamiątkami, gdzie można zaopatrzyć się w butelki whisky z Miyagikyo.
