Destylarnia Laphroaig to jedna z najlepszych wytwórni whisky ze szkockiego regionu Islay. Jest to jednocześnie jedna z najstarszych szkockich destylarni, której historia rozpoczęła się prawdopodobnie jeszcze w XVIII wieku i tak naprawdę nie wiadomo, kiedy dokładnie wytwórnia została wzniesiona.
Poczuj ducha Islay
HISTORIA DESTYLARNI
Data powstania destylarni Laphroaig jest trudna do ustalenia. Wiadomo, że destylacja alkoholu na wyspie Islay była rozwinięta w tym regionie Szkocji już w 1815 roku, toteż – prawdopodobnie – wytwórnia powstała pod koniec XVIII wieku. Destylacją alkoholu w tych stronach początkowo zajmowali się lokalni farmerzy, którzy wypracowali własne, unikalne metody produkcji whisky.
Destylarnia Laphroaig została oficjalnie zarejestrowana w 1826 roku przez braci Alexandra i Donalda Johnstów, którzy mieli już wówczas wieloletnie doświadczenie w produkcji alkoholu. W 1847 roku Donald Johnston odkupił udziały w destylarni od brata, stając się jedynym właścicielem Laphroaig Distillery.
Będąc już oficjalnie zarejestrowaną wytwórnią, destylarnia Laphroaig zyskiwała w kolejnych dekadach na popularności – zarówno w Szkocji, Wielkiej Brytanii, jak i poza granicami Wysp. Wielu miłośników whisky zakochało się w marce ze względu na jej unikalny smak, uzyskiwany poprzez tradycyjny proces produkcji oraz suszenie słodu jęczmiennego torfem.
W 1954 roku destylarnię zakupiła spółka Long John International Ltd., która kontynuowała rozwój marki oraz jej ekspansję na rynkach światowych. 40 lat później wytwórnia przeszła w ręce spółki Glenmorangie Company Ltd., odpowiedzialnej m.in. za destylarnię Glenmorangie, a obecnie będącej również spółką córką holdingu LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.
Kolejnym i ostatnim etapem festiwalu przejęć destylarni Laphroaig było zakupienie jej przez firmę Beam Suntory – jednego z największych producentów alkoholi na świecie.
Pomimo względnie częstych zmian właścicieli, destylarnia Laphroaig pozostaje jedną z wiodących marek whisky regionu Islay i jednym z najbardziej rozpoznawalnych szkockich single maltów na świecie.

W JAKIEJ WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA LAPHROAIG
Destylarnia Laphroaig specjalizuje się w produkcji torfowej whisky single malt. Wykorzystywanie torfu w procesie suszenia słodu jęczmiennego nadaje whisky Laphroaig charakterystyczny intensywny, dymny i ziemisty aromat. Wytwórnia eksploatuje ponadto własne źródło o nazwie Kilbride Dam, które dostarcza jej świeżej i smacznej wody. Single malt Laphroaig dojrzewa w dębowych beczkach – najczęściej z dębu amerykańskiego – w których wcześniej leżakował bourbon lub sherry. Wykorzystanie beczek po różnych alkoholach pozwala destylarni Laphroaig na uzyskanie całej palety warstw smakowych w ich whisky single malt.
DESTYLARNIA LAPGROAIG
- Dojrzewa w beczkach po bourbonie i sherry
- Słód jęczmienny suszony torfem
- Historia destylarnia sięga XVIII wieku
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA LAPHROAIG
Destylarnia Laphroaig położona jest na wyspie Islay – jednym z regionów Szkocji, która słynie z produkcji whisky. Wytwórnia znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy w miejscowości Port Ellen. Destylarnia jest otoczona pięknym krajobrazem torfowisk i strumieni, które tworzą jednocześnie idealne warunki do produkcji whisky. Podobnie jak inne, tradycyjne destylarnie, Laphroaig Distillery oferuje możliwość zwiedzania wytwórni.
