Destylarnia Kanosuke to wytwórnia japońskiej whisky, założona stosunkowo niedawno, ale za to bardzo szybko zyskująca globalne uznanie w branży. Kanosuke znajduje się w zachodniej części prefektury Kagoshima, w malowniczej okolicy Fukiagehama, która oferuje unikalne warunki klimatyczne – nie bez znaczenia dla jakości i nadające charakter tworzonym destylatom.
Historia destylarni Kanosuke
Destylarnia Kanosuke rozpoczęła swoją działalność w 2017 roku, a pierwsza whisky została wydestylowana tam już w lutym 2018 roku. Nie można jednak pominąć faktu, iż firma macierzysta Kanosuke, Komasa Jyozo, ma znacznie dłuższą historię.
Została założona już w XIX wieku – a dokładniej w 1883 roku. Komasa Jyozo w tamtym czasie i przez kolejne dziesiątki lat specjalizowała się głównie w produkcji shōchū, tradycyjnej, japońskiej wódki, która może być wytwarzana z batatów, ziemniaków, ryżu, jęczmienia lub gryki.
Nazwa destylarni Kanosuke pochodzi od Kanosuke Komasa, drugiego pokolenia rodziny, które wprowadziło do procesu produkcji shōchū starzenie w beczkach, co zapoczątkowało tradycję dojrzewania destylatów. Dziś doświadczenie w tym zakresie przydaje się wielowiekowemu przedsiębiorstwu w wytwarzaniu whisky. Pierwsza whisky single malt Kanosuke pojawiła się na rynku w 2021 roku.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Kanosuke?
Kanosuke specjalizuje się w whisky single malt, która wyróżnia się głębokim smakiem, bogactwem aromatów oraz wpływem morskiego klimatu na proces dojrzewania. Destylarnia korzysta z trzech alembików, co daje jej większą elastyczność w korzystaniu z różnych stylów destylacji whisky. Warto podkreślić, że jest rzadkością w mniejszych, rzemieślniczych destylarniach. Część beczek używanych do starzenia whisky Kanosuke to beczki po shōchū, co nadaje trunkom unikalny charakter i posmak.
Destylarnia Kanosuke
- Rozpoczęła działalność w 2017 roku
- Wykorzystuje trzy alembiki o różnych kształtach, co pozwala na produkcję w tym samym czasie różnych rodzajów whisky
- Część whisky z Kanosuke dojrzewa w beczkach po shōchū
- Pierwsza whisky single malt od Kanosuke pojawiła się na rynku w 2021 roku
Gdzie znajduje się destylarnia Kanosuke?
Destylarnia Kanosuke mieści się na zachodnim wybrzeżu prefektury Kagoshima – na obszarze najbardziej wysuniętego na południe wierzchołka wyspy Kiusiu, w sąsiedztwie Okinawy. Klimat tego regionu, z dużymi różnicami temperatur oraz obecnością morskiego powietrza, ma duży wpływ na proces starzenia whisky, przyspieszając jej dojrzewanie i nadając jej bogaty smak.
