Skip to content Skip to footer

Destylarnia Highland Park

Destylarnia Highland Park – co możemy wywnioskować już z samej nazwy – to jedna z czołowych wytwórni whisky, zlokalizowana w szkockim regionie Highlands a dokładniej na malowniczym archipelagu Orkadów. Highland Park już od ponad dwóch stuleci raczy swoim trunkiem koneserów bursztynowego nektaru.

“Orkney Single Malt z duszą wikinga”

HISTORIA DESTYLARNI

Historia destylarni Highland Park jest bardzo długa – tak długa, iż nie wiadomo tak naprawdę, kiedy rozpoczęła działalność. Większość kultowych szkockich destylarni rozpoczynała swoje „kariery” w szarej strefie – Highland Park nie była wyjątkiem. Uważa się, że wytwórnia działa już co najmniej od XVIII wieku. Jej powstanie oficjalnie datuje się natomiast na rok 1798, co i tak wprowadza ją do zaszczytnego grona najstarszych wytwórni szkockiej whisky.

Highland Park Distillery została założona przez Magnusa Eunsona, pastora i przemytnika, który rozpoczął przetwarzanie łatwo dostępnych składników – świeżej wody z lokalnych źródeł oraz jęczmienia – w niezwykle chodliwy trunek. Wytwórnia bardzo szybko zyskała sympatię klientów, dzięki wysokiej jakości destylatom. W XIX wieku i na początku XX wieku destylarnia przeżywała swoje wzloty i upadki, podobnie jak wszystkie szkockie wytwórnie whisky. W 1937 roku destylarnia Highland Park została przejęta przez Highland Distilleries Company Limited i jest częścią tej grupy aż do dzisiaj.

Współcześnie whisky z Highland Park jest jedyną, która systematycznie uzyskuje jednogłośnie pozytywne oceny krytyków z The Scotsman – jednej z topowych szkockich gazet. Markę docenił również brytyjski dziennikarz, krytyk literacki, ekspert w zakresie degustacji piwa i whisky oraz pisarz – Michael James Jackson.

fot. Alan Jamieson | Wikiemdia

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA HIGHLAND PARK

Specjalizacją destylarni Highland Park jest oczywiście wytwarzanie whisky single malt. Wytwórnia jest jedną z niewielu szkockich destylarni, które słodują część swojego jęczmienia przy użyciu torfu, zbieranego w okolicznych  Hobbister Moor. Dzięki temu złocisty trunek jest o wiele łagodniejszy niż whisky destylowane w regionie Islay, jednak bardziej zatorfione, niż destylaty ze Speyside.

DESTYLARNIA HIGHLAND PARK

  • Średnie zatorfienie destylatu
  • Uwielbiana przez krytyków szkockiej whisky

GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA HIGHLAND PARK

Wytwórnia znajduje się na wyspie Mainland, wchodzącej w skład archipelagu Orkadów – niedaleko wybrzeży cieśniny Scapa Flow. Położona w pobliżu miejscowości Kirkwall destylarnia była do niedawna najbardziej wysuniętą na północ wytwórnią whisky w Szkocji. Ten tytuł utraciła jednak na rzecz destylarni Blackwood, wybudowanej na Szetlandach.

fot. Lakeworther | Wikimedia

Zostaw komentarz