Skip to content Skip to footer

Destylarnia Hanyu

Destylarnia Hanyu nie przetrwała do naszych czasów, ale warto o niej wspomnieć, gdyż stanowi istotną część dziedzictwa japońskiej whisky. Jest to jedna z najstarszych japońskich wytwórni alkoholu, której historia sięga XVII wieku. Choć sama destylarnia została już w większości rozmontowana, swego czasu wyprodukowana w niej whisky wciąż krąży na rynku wtórnym i jest jednym z najbardziej poszukiwanych trunków. Hanyu stanowi również podwaliny innej japońskiej wytwórni whisky – destylarni Chichibu.

Ponadczasowy smak japońskiej whisky

Historia destylarni

Destylarnia Hanyu została założona przez japońską rodzinę Akuto, której znane korzenie sięgają 1600 roku. To w okolicach tej daty klan rozpoczął działalność gorzelniczą i browarniczą. Przez kolejne setki lat rodzina Akuto zajmowała się wytwarzaniem sake i piwa. Specjalizowali się w tym przez 350 lat, aż do uzyskania w 1946 roku licencji na produkcję whisky.

Isouji Akuto – należący do 19. pokolenia klanu Akuto – wybudował destylarnię Hanyu kilka lat wcześniej, w 1941 roku. Wytwórnia otrzymała nazwę na cześć miasta, w którego obrębie została założona. Hanyu to miejscowość leżąca na północny zachód od Tokio – stolicy Japonii. Kiedy w destylarni Hanyu ruszyła produkcja wywodzącego się ze Szkocji alkoholu, pod okiem Isouji Akuto fachu uczył się jego wnuk – Ichiro. To właśnie Ichiro Akuto przejął schedę po dziadku i w 1980 roku wypuścił swoją pierwszą whisky single malt.

Nieszczęściem Hanyu był fakt, iż w tamtym czasie nie było popytu na rasowe single malty. Japońscy konsumenci pytali głównie o whisky typu blended. Wytwórnia funkcjonowała jeszcze do 2001 roku – nawet pomimo przetrwania japońskiej „straconej dekady”, została zamknięta. Ichiro Akuto zdołał jednak przejąć stare zapasy destylarni Hanyu, w których dojrzewała whisky single malt. Zapasy miały obejmować aż 400 beczek bursztynowego napoju.

6 lat po zamknięciu destylarni Hanyu Ichiro Akuto uruchomił zupełnie nową destylarnię Chichibo. W międzyczasie sprzedawała przejęte w Hanyu zapasy, które mimowolnie stały się szalenie rzadką whisky. Na rynku można ją spotkać pod marką „Ichiro’s Malt”.

Pod marką “Ichiro’s Malt” produkowane są także blendy. Single malt z zapasów Hanyu jest niezwykle rzadki | fot. Keeezawa

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Hanyu?

Destylarnia Hanyu nie produkuje obecnie whisky. Wytwórnia została zamknięta w 2001 roku, a jej zapasy przejął Ichiro Akuto – wnuk założyciela. W czasach, kiedy Hanyu działała, zajmowała się produkcją whisky single malt. Do dzisiaj na rynku można spotkać butelki whisky, które zostały zapełnione zachowanymi przez Ichiro Akuto zapasami ze zlikwidowanej destylarni. Z pewnością namiastkę smaku whisky z Hanyu zawierają w sobie produkty innej destylarni Akuto – Chichibu.

Destylarnia Hanyu

  • Jedna z najstarszych wytwórni alkoholu w Japonii
  • Niedziałająca destylarnia
  • Niesamowicie rzadka whisky z polikwidacyjnych zapasów

Gdzie znajduje się destylarnia Hanyu?

Destylarnia Hanyu została już w dużej części rozmontowana. Nie do końca wiadomo, w jakim stanie jest dzisiaj wytwórnia, założona przez Isouji Akuto w latach 40. XX wieku. Destylarnia Hanyu mieściła się w japońskim mieście o tej samej nazwie. Hanyu leży nad rzeką Tone, drugą najdłuższą rzeką w Japonii po rzece Shinano.

fot. Pixabay

Zostaw komentarz