Skip to content Skip to footer

Destylarnia Hakushu

Destylarnia Hakushu była niegdyś jedną z największych destylarni na świecie. To dość ciekawe, bo nie jest to szkocka, ale japońska wytwórnia. W latach 20. XX wieku z iście narodowym podejściem Japończycy postanowili produkować prawdziwą whisky i udało im się odkroić dla siebie pokaźną część rynku. Hakushu powstała równo 50. lat po zapoczątkowaniu tego sukcesu.

W Głębi Lasu, W Sercu Whisky

Historia destylarni

Budowa destylarni Hakushu zakończyła się w 1973 roku – 50 lat po wybudowaniu destylarni Yamazaki, czyli pierwszej na wyspach japońskich wytwórni whisky. W przeciwieństwie do wielu szkockich destylarni Hakushu nie narodziła się jako rodzinny biznes. Od samego początku była ambitnym dziełem koncernu alkoholowego Suntory. Wytwórnia została zbudowana na działce o powierzchni 200 hektarów. Na tamten czas była to największa destylarnia na całym świecie.

Z biegiem lat destylarnia była rozbudowywana. W 1981 roku Suntory powiększyło wytwórnię poprzez otwarcie nowego centrum produkcyjnego, które nazwano Hakushu East. Nowa destylarnia powstała w pobliżu pierwotnej, która następnie przemianowano na Hakushu West. Obecnie cała produkcja whisky jest skupiona w nowym zakładzie.

Warto wspomnieć, skąd wzięła się nazwa destylarni. Pochodzi ona od nazwy dawnego miasta, które istniało na tych ziemiach – Hakushū. Obecnie zabudowania Hakushū są częścią Hokuto w prefekturze Yamanashi.

fot. Keeezawa

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Hakushu?

Destylarnia Hakushu specjalizuje się w produkcji japońskiej whisky single malt. Jedną z najsłynniejszych jest Hakushu 25 – czyli 25-letnia single malt. Hakushu 25 otrzymała w 2018 roku nagrodę WWA2018 w kategorii “World’s Best Single Malt”. Odwiedzając destylarnię można skosztować wielu innych edycji, które nie są dostępne na rynku detalicznym, a na rynku wtórnym osiągają zawrotne ceny. Co najważniejsze Suntory utrzymuje cenę detaliczną nawet najrzadszych na rynku trunków, jeżeli są dostępne w ich destylarni.

Destylarnia Hakushu

  • Japońska whisky single malt
  • „Leśna destylarnia”
  • Najlepsze źródła wody w Japonii

Gdzie znajduje się destylarnia Hakushu?

Wytwórnia znajduje się w miejscowości Torihara, w prefekturze Yamanashi. Destylarnię można zwiedzać z audioprzewodnikiem, dzięki czemu możemy poznać historię destylarni, przejść się po jej budynkach, a jednocześnie… pospacerować na łonie natury.

Ogromna parcel, na której powstała destylarnia Hakushu pozwala na rozproszenie całego kompleksu. Inaczej, niż w przypadku innych destylarni – gdzie bardzo często magazyny są tuż obok wytwórni – Hakushu jest porozrzucana na powierzchni wspomnianych 200 hektarów. Może być to postrzegane, jako przeszkoda, ale nie w tak malowniczym terenie. Hakushu jest bardzo często nazywana „leśną destylarnią”, gdyż jej budynki są położone na lesistym terenie u podnóża góry Kaikoma. Pomiędzy poszczególnymi segmentami destylarni znajdują się ogromne połacie dziewiczej przyrody, co tylko dodaje charakteru produkowanemu tam destylatowi.

W okolicy nie brakuje dzikich strumieni, które dostarczają wodę do destylarni, ale nie tylko. Przyroda pozostała tu w zasadzie nietknięta, co sprawia, że tutejsza woda jest niezwykle smaczna. Do tego stopnia, że Suntory zdecydowała się sprzedawać ją – po prostu – jako wodę butelkowaną. W Japonii woda z Hakushu jest sprzedawana pod marką Tennensui. Jest to najlepiej sprzedająca się woda w całym kraju.

fot. Keeezawa

Zostaw komentarz