Destylarnia Glenturret to szkocka wytwórnia whisky single malt, położone w parafii Monzievaird i Strowan. Destylarnia zalicza się do jednych z najstarszych na terenie Szkocji – według niektórych źródeł jest uważana za najstarszą. Jej położenie wskazuje, iż w dalekiej przeszłości Glenturret była kryjówką przemytników alkoholu.
Duch Perthshire
HISTORIA DESTYLARNI
Uważa się, że na początku swojej historii destylarnia Glenturret należała do kompleksu nielegalnych wytwórni alkoholu, ukrytych w dolinie nad rzeką Turret. Otaczające wytwórnię wzgórza były – zdaniem badaczy – idealnymi punktami obserwacyjnymi dla przemytników.
Oficjalnie destylarnię Glenturret założono już w 1763 roku, przy czym należy zaznaczyć, że wtedy wytwórnia działała już w pełni legalnie! Podobnie jak większość słynnych szkockich destylarni, zaczynała jednak jako przemytnicza „bimbrownia”. Szacuje się, że Glenturret mogło produkować alkohol już w 1717 roku.
Pierwotnie destylarnia Glenturret była znana jako „Hosh”. Słowo „hosh” pochodzi od gaelizkiego „cois”, które z kolei oznacza stopę. W 1845 roku wytwórnia została przejęta przez Johna McCalluma, który utrzymał jej starą nazwę. Dopiero przejęcie przez Thomasa Stewarta w 1875 roku spowodowało fundamentalne zmiany. Nowy właściciel przemianował destylarnię Hosh na Glenturret.
Destylarnia Glenturret działała nieprzerwanie aż do wybuchu I wojny światowej. Zaraz po wojnie została ponownie otwarta – wówczas już pod kontrolą braci Mitchell. Produkcję wznowiono jednak tylko na 3 lata, gdyż w 1921 roku uderzył kolejny kryzys – w USA zapanowała prohibicja, w związku z czym Glenturret znów została zamknięta. Zniesienie prohibicji nie pozwoliło wytwórni się podnieść – rodzina Murray z Ochtertyre wykorzystywała budynki destylarni, jako magazyny.
Dopiero w 1957 roku destylarnia Glenturret znów ruszyła. Ponowne życie dał jej James Fairlie – miłośnik whisky. Jego celem było stworzenie whisky single malt za pomocą tradycyjnych metod. W 1981 roku destylarnia została zakupiona przez Cointreau, a następnie przeszła w ręce Highland Distillers w 1990 roku. W 1999 roku została przejęta przez grupę Edrington. W 2018 roku destylarnia została wystawiona na sprzedaż i zakupiona przez Lalique Group. Glenturret dalej produkuje whisky.

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA GLENTURRET
Destylarnia Glenturret specjalizuje się w produkcji whisky single malt. W odróżnieniu od dużej części destylarni Glenturret nie czerpie wody ze strumienia, ale jeziora. Jezioro Turret jest jednak zasilane przez wysokogórskie źródło Ben Chonzie. Woda z jeziora jest bardzo delikatna, co czyni ją idealną do produkcji whisky. Beczki do leżakowania whisky są wyrabiane ręcznie. Zapełnione alkoholem są następnie ważone, a później dojrzewają przez co najmniej trzy lata. Najpopularniejsze serie whisky z Glenturret Distillery mają po 8, 10, 15 a nawet 21 lat. Edycje specjalne mogą być przechowywane w magazynach nawet dłużej.
DESTYLARNIA GLENTURRET
- Rzemieślnicze beczki
- Destylacja z użyciem delikatnej wody z jeziora Turret
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA GLENTURRET
Destylarnia Glenturret znajduje się w miejscowości Crieff, w hrabstwie Perthshire, w Szkocji. Jest to piękny obszar w Górach Grampian, około 70 kilometrów na północ od Edynburga. Destylarnia jest otoczona malowniczymi wzgórzami. Brytyjski pisarz i znawca whisky Alfred Bernard, podczas odwiedzin w destylarni, określił jej okolicę “doskonałym rajem dla artystów, którzy przybywają tam w wielu liczbach, aby przenieść jej niezwykłe piękno na płótno”.
