Skip to content Skip to footer

Destylarnia Glen Scotia

Destylarnia Glen Scotia należy do swoistej elity, jeśli chodzi o wytwórnie whisky. Każdy słyszał o whisky z regionu Highlands czy Speyside, ale rzadko kto wie, że na terenie Szkocji istnieje mały, odosobniony region, któremu udało się wykroić swój kawałek tortu z ogromnego rynku „wody życia” z północnej części Wysp Brytyjskich. W regionie Campbeltown znajdują się jedynie trzy destylarnie, a jedną z nich jest właśnie Glen Scotia.

Crafted in Campbeltown

HISTORIA DESTYLARNI

W Glene Scotii whisky produkuje się nie od wczoraj. To jedna ze starszych destylarni w Szkocji i można ją zaliczyć do „średniego pokolenia” tamtejszych wytwórni. Destylarnia Glen Scotia powstała w 1832 roku z inicjatywy Stewart & Galbraith and Company. Firma zarządzała wytwórnią przez kolejne 60 lat. W tych czasach Campbeltown było liczącym się regionem Szkocji – jednym z pięciu, które do dzisiaj są znane z produkcji bursztynowego trunku. W szczytowym momencie, w XIX wieku w regionie Campbeltown działało 21 destylarni. W całej Wielkiej Brytanii było ich wówczas 170. Należy jednak podkreślić, że mówimy o tych legalnych – nielegalnych mogły być setki a nawet tysiące! Dziś w Campbeltown istnieją już tylko trzy wytwórnie whisky – Glengyle, Springbank i Glen Scotia.

Glen Scotia jest częścią dziedzictwa nie tylko regionu, ale całej Szkocji. Wytwórnia bywa często nazywana po prostu „Scotia”, czyli Szkocja, lub „Old Scotia”, czyli Stara Szkocja. Jak większość szkockich destylarni, także Glen Scotia przechodziła z rąk do rąk. Po sześćdziesięciu latach pod szyldem Stewart & Galbraith and Company, w 1891 roku właścicielem „Scotii” został znany przemysłowiec Duncan MacCallum.

Destylarni udał się uniknąć wielu kryzysów, które przez dekady trapiły inne szkockie wytwórnie. Po śmierci MacCalluma jego powiernicy oddali Glen Scotię w ręce braci Bloch. Od tamtej pory destylarnia działała nieprzerwanie do 1942 roku – wówczas działanie przerwała II wojna światowa i Bitwa o Anglię. Produkcja została wznowiona w 1945 roku. 10 lat później destylarnia Glen Scotia została przejęta przez firmę Hiram Walker and Sons of Dumbarton, która potem, w wyniku fuzji, stała się częścią konglomeratu Amalgamated Distilled Products. „Scotia” pozostawała aktywem koncernu aż do 2014 roku, kiedy została wykupiona przez Loch Lomond Group, która zainwestowała w destylarnię duże środki. Po ponad 180 latach w obiekcie zwiększono moce produkcyjne oraz otwarto go na zwiedzających.

fot. Lirazelf

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ GLEN SCOTIA?

Glen Scotia specjalizuje się w produkcji tylko i wyłącznie whisky typu single malt. Gama oferowanych przez „Scotię” trunków została ostatnio zawężona do pięciu podstawowych wersji – Double Cask, 15 Year Old, 18 Year Old, 25 Year Old oraz Victoriana. Wszystkie z tych destylatów prezentują oryginalny charakter Campbeltown Malt. Profil smakowy whisky z Glen Scotia to przede wszystkim toffi oraz nuta drzewnego dymu. Perełką wśród destylatów z „Scotii” pozostaje Victoriana, która stanowi próbę stworzenia nowoczesnej interpretacji klasycznego wiktoriańskiego słodu Campbeltown.

DESTYLARNIA GLEN SCOTIA

  • Single malt whisky
  • Jedna z trzech destylarnii z Campbeltown

GDZIE ZNAJDUJE SIĘ GLEN SCOTIA?

Glen Scotia znajduje się na terenie małego miasteczka Campbeltown, na półwyspie Kintyre w Szkocji. Campbeltown – nazywane pieszczotliwie “Wee Toon” – słynie jako Światowa Stolica Wiktoriańskiej Whisky. Od kilku lat destylarnia Glen Scotia jest otwarta na zwiedzających. W szkockim mieście odbywa się również coroczny Campbeltown Malt Whisky Festival, w którym jedna z trzech reprezentantek tego regionu oczywiście uczestniczy.

fot. Steve Partridge

Zostaw komentarz