Skip to content Skip to footer

Destylarnia Glen Garioch

Destylarnia Glen Garioch to jedna z najstarszych wytwórni whisky w Szkocji, zlokalizowana w tzw. Spichlerzu Aberdeenshire w regionie Highland. Historia Glen Garioch jest gratką nie tylko dla miłośników whisky, ale także piwoszy, gdyż u jej zarania warzono tam piwo! Dziś wytwórnia oferuje całą gamę bursztynowych trunków, powstałych na bazie receptury, dopracowywanej przez dekady.

Oldmeldrum’s Malt Since 1797

Historia destylarni

Destylarnia Glen Garioch (nazwa pochodzi z dialektu doryckiego„Garioch” wymawia się „Geery” – przyp. red.) została zbudowana w 1797 roku przez Johna i Alexandra Mansonów. Według niektórych podań nielegalna destylarnia trwała miała tutaj miejsce dużo wcześniej. Nie byłoby to zaskoczeniem, ale jeśli rzeczywiście tak było, destylarnia Glen Garioch mogłaby aspirować do tytułu najstarszej w całej Szkocji! Warto wspomnieć, że w destylarni działała wówczas również garbarnia i browar, w którym ważono równie popularne na Wyspach Brytyjskich piwo.

Mansonowie nieprzypadkowo zlokalizowali swoją wytwórnię w Oldmeldrum, w słynnej Dolinie Garioch. Region ten zyskał przydomek “Spichlerza Aberdeenshire”, gdyż słynął z produkcji najlepszego jęczmienia w całej Szkocji. Pas 390 kilometrów kwadratowych żyznej ziemi dostarczał niezbędnego surowca do produkcji whisky. Dolina była również bogata w źródła smacznej wody, co w połączeniu stanowiło idealne środowisko dla produkcji whisky. Nie wspominając już, że położenie w dolinie miało na początku istnienia wytwórni walory obronne – trudnodostępność dla wścibskich poborców podatkowych!

Kiedy pod koniec XIX wieku inne destylarnie na wschodzie Szkocji upadały, Glen Garioch przetrwała. Zasługę uratowania wytwórni przypisuje się J.F. Thompsonowi z Leith – blenderowi, który przejął destylarnię w 1884 roku a dwa lata później nawiązał partnerstwo z Williamem Sanderson od Vat 69 (w tamtym czasie był to jeden z najbardziej rozchwytywanych blendów na świecie – przyp. red. W kolejnych latach Sanderson przejął pełną kontrolę nad Glen Garioch i pozostawał jej właścicielem aż do 1935 roku. W samym roku destylarnia połączyła się z Booth’s, a dwa lata później z Distillers Company Limited.

Nieprzerwana produkcja trwała aż do 1968 roku, kiedy Glen Garioch znalazło się w jednym rzędzie z destylarnią Brora. Uznano, że obie wytwórnie zaczną produkować wysokotorfową whisky single malt na potrzeby blendów Distillers Company Limited (dzisiaj Diageo) – było to spowodowane suszą w regionie Islay, który zazwyczaj dostarczał tego typu whisky. Niestety Glen Garioch także borykała się z brakiem wody, więc została zamknięta (podobnie zresztą, jak Brora).

Wytwórnia została jednak znów uratowana. Kupił ją borker z Glasgow Stanley P. Morrison. Firma sprowadziła na miejsce poszukiwacza wody, który odkrył nowe źródła. Zaraz potem Glen Garioch ruszyła z kopyta – produkcja została wznowiona, a potem zaliczyła nagły wzrost w stosunku do czasu przed zamknięciem.

Destylarnia została ponownie zamknięta w 1995 roku. Wówczas zniknął też smak mocno torfowego słodu, który już nigdy nie powrócił – po ponownym otwarciu zmieniono styl whisky. Dzisiaj całość produkcji Glen Garioch jest wykorzystywane pod sprzedaż single malt.

fot. Andrew Wood

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Glen Garioch?

Glen Garioch zajmuje się wytwarzaniem tylko i wyłącznie whisky single malt. Żadna część zapasów nie jest wykorzystywana do blendowania.

Destylarnia Glen Garioch

  • Szkocka whisky single malt
  • Jęczmień z najżyźniejszej doliny w Szkocji
  • Whisky z Highland

Gdzie znajduje się destylarnia Glen Garioch

Glen Garioch mieści się na obrzeżach miejscowości Oldmeldrum w hrabstwie Aberdeenshire. Oldmeldrum znajduje się w Dolinie Garioch, nazywanej „Spichlerzem Aberdeenshire”.

fot. Andrew Wood

Zostaw komentarz