Destylarnia Four Roses to amerykańska wytwórnia whiskey typu bourbon, której korzenie sięgają 1888 roku. Znajduje się w Lawrenceburgu w stanie Kentucky, a jej produkty cieszą się uznaniem na całym świecie.
HISTORIA DESTYLARNI
Historia Four Roses to opowieść o pasji do tworzenia wyjątkowego bourbona, która przetrwała ponad sto lat. Destylarnia została założona w 1888 roku. Od tego czasu przeszła wiele razy przechodziła z rąk do rąk i mniej więcej tyle samo razy zmieniała swoje strategie produkcyjne i marketingowe. W ciągu swojej historii, destylarnia doświadczyła zarówno okresów prosperity, jak i trudności, z których jednak zawsze wychodziła silniejsza.
W latach 40. i 50. XX wieku, kiedy bourbon zyskiwał na popularności w Stanach Zjednoczonych, Four Roses było już jedną z wiodących marek. Jednak w kolejnych dekadach, ze względu na częściowo niekorzystne decyzje ówczesnego zarządu, skupiono się na eksporcie, co sprawiło, że marka zniknęła z amerykańskiego rynku detalicznego, ale pozostała popularna w Europie i Azji.
W 2002 roku marka Four Roses powróciła na rynek amerykański, dzięki czemu konsumenci mieli ponownie możliwość cieszenia się jej unikatowym smakiem. Ten powrót był możliwy dzięki przejęciu marki przez japońską firmę Kirin Brewery Company, która zdecydowała się przywrócić destylarni jej dawny blask i prestiż, powracając na rodzimy rynek i koncentrując się na produkcji wysokiej jakości bourbona.
Kluczowym momentem w historii destylarni był rok 2015, kiedy to nastąpiła zmiana mistrza destylacji. Stery przejął Brent Elliott, który pracował z poprzednim mistrzem Jimem Rutledgem przez przeszło dekadę. Pod jego kierownictwem destylarnia kontynuowała swoją misję tworzenia wysokiej jakości bourbonów. W 2019 roku destylarnię rozbudowano. Warta ponad 50 milionów dolarów inwestycja pozwoliła na podwojenie zdolności produkcyjnych, przy czym zdołano zapewnić popyt dla rosnącej podaży, co jest dowodem na niesłabnące zapotrzebowanie na produkty Four Roses.
Projekt ekspansji, który powstał już w 2015 roku, zakładał nie tylko zwiększenie możliwości produkcyjnych, ale również wprowadził nowe, stałe pozycje do oferty marki, jak m.in. Four Roses Small Batch Select.

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA FOUR ROSES?
Destylarnia Four Roses specjalizuje się w produkcji amerykańskiej whiskey typu bourbon, tworząc przy tym różnorodne ekspresje smakowe, dzięki połączeniu dwóch receptur na zacier i pięciu szczepów drożdży. W ofercie wytwórni znajdują się:
Four Roses Bourbon, Four Roses Small Batch, Four Roses Single Barrel, Four Roses Small Batch Select oraz ekskluzywne, limitowane edycje bourbonów.
DESTYLARNIA FOUR ROSES
- Destylarnia zakończyła projekt rozbudowy o wartości 55 milionów dolarów, podwajając swoje zdolności produkcyjne
- Destylarnia tworzy unikalne profile smakowe swoich bourbonów, dzięki łączeniu rceptur
- Pod kierownictwem mistrza destylacji, Brenta Elliotta, destylarnia kontynuuje tradycję tworzenia wysokiej jakości bourbonów
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA FOUR ROSES?
Destylarnia Four Roses znajduje się w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky, a jej magazyny i zakład butelkowania mieszczą się w Cox’s Creek, także w stanie Kentucky. To malownicze lokalizacje, które także krajobrazem przyciągają miłośników bourbona z całego świata. Wraz z Wild Turkey znajduje się na Szlaku Kentucky Bourbon.
