Skip to content Skip to footer

Destylarnia Dewar’s Aberfeldy

Aberfeldy to jedna z najpopularniejszych marek szkockich whisky single malt z regionu Highlands. Reprezentuje ponad 100 lat tradycji, poprzedzonej dodatkowo 50-letnią historią marki Dewar’s, specjalizującej się w whisky typu blended. Destylarnia Dewar’s Aberfeldy to niesamowita historia ukryta w wyjątkowym trunku!

Jako pierwsi zbutelkowaliśmy ducha szkocji

Historia Dewar’s Aberfeldy Distillery

Pomysł zbudowania nowej destylarni pojawił się po raz pierwszy w 1896 r. z inicjatywy synów Johna Dewara – właściciela marki Dewar’s. Kamień węgielny pod budowę wmurowano w 1896 roku, a produkcja alkoholu ruszyła w 1898 roku. Za konstrukcją budynku stał Charles Doig –czołowy architekt tamtego okresu, w zakresie projektowania destylarni. Do dziś swoisty podpis Doiga – dach w kształcie pagody – góruje nad krajobrazem ponad stuletniej wytwórni whisky.  

Dewar’s Aberfeldy Distillery nie była pierwszą destylarnią rodzinnej firmy Johna Dewara. Powstała w wyniku dużego zapotrzebowania na whisky single malt potrzebnej do mieszanek, z których produkowano słynną blended whisky od Dewar’s. Wówczas firma specjalizowała się właśnie w blendach. Z biegiem czasu Aberfeldy Distillery stała się symbolem marki Dewar’s i osobną marką whisky single malt, jedną z najpopularniejszych marek tego typu trunków w Stanach Zjednoczonych.

Dziś destylarnia Dewar’s Aberfeldy pełni dodatkowo funkcję muzeum oraz przytulnego miejsca, w którym można rozkoszować się smakiem najlepszych single maltów Aberfeldy i blendów premium od Dewar’s. W dawnym budynku słodowni znajduje się obecnie Whisky Lounge and Cafe – to właśnie tam zwiedzający degustują whisky z leżakujących w magazynie beczek z jasnego dębu.

fot. dewars.com

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się Dewar’s Aberfeldy Distillery

Dziś dojrzewanie whisky Aberfeldy odbywa się już w zupełnie innej lokalizacji na terenie Szkocji. Dzięki temu wygląd starej destylarni pozostaje niezmienny, gdyż uniknęła ona modernizacji i do dziś wygląda niemal tak samo, jak sto lat temu. Niezmienna pozostaje również specjalność marki. Aberfeldy jest do dziś utożsamiane z dobrej jakości whisky single malt, która jest butelkowana osobno lub stanowi serce mieszanki Dewar’s blended whisky. Single malt Aberfeldy jest destylowane w wysokich kadziach, a potem leżakuje w modrzewiowych beczkach. Dzięki temu procesowi szkocka whisky uzyskuje charakterystyczny, miodowy posmak.

Dewar’s Aberfeldy Distillery

  • Świeża woda z bogatej w złoto rzeki Pitilie Burn
  • Proces “podwójnego starzenia”
  • Whisky leżakująca w modrzewiowych beczkach
  • Miodowy posmak trunku

Destylarnia Dewar’s Aberfeldy – gdzie się znajduje?

Dewar’s Aberfeldy Distillery mieści się w samym sercu szkockiego hrabstwa Highland Perthshire, na obrzeżach miejscowości Aberfeldy, od której zaczerpnięto nazwę destylarni a później marki. Tuż obok dawnej wytwórni płynie potok Pitilie Burn, z którego niegdyś destylarnia czerpała świeżą, źródlaną wodę do produkcji. Wybór przestrzeni w sąsiedztwie źródła nie był przypadkowy. Bogate w złoto wody rzeki Burn są do dziś wykorzystywane do destylowania whisky Aberfeldy.

O atrakcyjności tego miejsca decydowała również bliskość linii kolejowej, prowadzącej do pobliskiego Perth. Niegdyś z Perth do Aberfeldy Distillery dowożono paliwo i jęczmień do produkcji whisky, a w drodze powrotnej kolejka zabierała beczki z trunkiem, gotowym do blendowania i butelkowania. Podobnie jak sama destylarnia, linia kolejowa do Perth nie jest już czynna. Dla zwiedzających zachowano małą lokomotywę parową z beczkami po whisky, zapakowanymi na wagonach.

Niewykluczone, iż o wybudowaniu destylarni w Aberfeldy nie zadecydował sentyment właściciela – Johna Dewara. Słynny producent urodził się bowiem zaledwie trzy mile od Aberfeldy, w małej wiosce Dull. Aberfeldy być może była dla niego swoistym symbolem powrotu do domu.

fot. dewars.com

Zostaw komentarz