Skip to content Skip to footer

Destylarnia Chichibu

Destylarnia Chichibu to niewielka, ale należąca do grona najlepszych, japońska wytwórnia whisky. Zbudował ją we wczesnych latach dwutysięcznych Ichiro Akuto – potomek starej japońskiej rodziny warzelników sake. Pierwsze Chichibu whisky trafiły na rynek stosunkowo niedawno, bo w 2011 roku.

Z czasem i cierpliwością możemy stworzyć cud

Historia destylarni

Historia rodziny Ichiro Akuto sięga XV wieku. Uważa się, że przodkowie Akuto produkowali sake już w 1625 roku, z którego pochodzą najstarsze wzmianki – być może nawet wcześniej. Tradycje wytwarzania alkoholu pozostały w rodzinie przez kolejne wieki, aż w Japonii nastała moda na whisky. Dziadek Akuto był założycielem innej japońskiej wytwórni whisky – destylarni Hanyu – która zaczęła produkować szkocką (a właściwie „japońską”) w latach 80. XX wieku. Historia nie była jednak łaskawa dla dziadka Akuto. W latach 90. Japonia przeżyła katastrofalne w skutkach załamanie gospodarcze – dziś znane jako „stracona dekada”. W 2001 roku Hanyu została zamknięta, a Akuto przejął 400 beczek whisky, które pozostało w magazynie.

Po ukończeniu Tokijskiego Uniwersytetu Rolniczego Ichiro podjął pracę w dziale marketingu koncernu Suntory. Wciąż pracując dla Suntory, w 2004 roku uruchomił firmę Venture Whisky Ltd., po czym zaczął butelkować zachowane zapasy whisky z Hanyu. Powoli sprzedając zgromadzoną whisky przez cały czas zdobywał doświadczenie w kolejnych firmach – pracował m.in. w Karuizawa i destylarni Benriach w Szkocji.

Wreszcie – w 2007 roku – Ichiro wykonał pierwszy samodzielny krok w świecie whisky. W tamtym roku założył destylarnię Chichibu. Pot Stills i inne urządzenia sprowadził ze Szkocji, aby finalnie uruchomić produkcję w marcu 2008 roku. Przez ostatnie kilkanaście lat Chichibu zdołało zdobyć uznanie miłośników whisky i stać się jedną bardziej rozpoznawalnych, niezależnym marek.

fot. Pixabay

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Chichibu?

Ichiro wypuścił do tej pory na rynek bardzo zróżnicowaną gamę whisky. Malt & Grain to mieszanka whisky słodowych i zbożowych. Mizunara Wood Reserve to blended malt, który zawiera spirytus dojrzewający w rzadkiej beczce z dębu Mizunara. Wine Wood Reserve dojrzewała we francuskim dębie, a Double Distilleries to unikalna mieszanka whisky z Chichibu i Hanyu. Ostatnia edycja została wydana w 2019 r., a w listopadzie 2020 r. ukazała się seria The First Ten.

Destylarnia Chichibu

  • Wielowiekowe tradycje w produkcji alkoholu
  • Spuścizna destylarni Hanyu
  • Szeroka gama rodzajów japońskiej whisky

Gdzie znajduje się destylarnia Chichibu?

Destylarnia Chichibu znajduje się w miasteczku Chichibu w prefekturze Saitama, w Japonii. Wytwórnia jest otwarta na zwiedzających, ale przed wycieczką lepiej skontaktować się z personelem obiektu, aby dowiedzieć się więcej o godzinach otwarcia i warunkach wizyt.

fot. Pixabay

Zostaw komentarz