Skip to content Skip to footer

Destylarnia Cardhu

Destylarnia Cardhu to jedna z czołowych wytwórni szkockiej whisky z regionu Speyside. Destylat wytwarzany w destylarni Cardhu to jeden z kluczowych składników blendów popularnej marki Johnnie Walker. Nazwa Cardhu pochodzi z języka gaelickiego – słowa Carn Dubh oznaczają w tym języku „Czarną Skałę”.

Prawdziwym bogactwem jest to, co w środku

Historia destylarni

Destylarnia Cardhu została założona w 1824 roku przez przemytnika whisky Johna Cumminga. Cumming zapoczątkował ten biznes razem ze swoją żoną – Helen. Małżeństwo uruchomiło wytwórnię w swoim domu na wzgórzu Mannoch w pobliżu rzeki Spey. Lokalizacja ta była idealna ze względu na bliskość kluczowych dla produkcji whisky zasobów – wody i torfu.

Początkowo Cardhu nie było dużą wytwórnią, a raczej małym, rodzinnym biznesem. Pieczę nad nią sprawowała Helen Cumming. Żona Johna Cumminga zajmowała się produkcją alkoholu, a następnie jego dystrybucją. Whisky wytworzone w Cardhu sprzedawała… przechodzącym pod oknem jej domu przechodniom. Dlaczego tak? Destylarnia nie była jeszcze wówczas do końca legalnym biznesem… A właściwie to całkowicie nielegalnym! Cardhu nie było jednak ewenementem wśród najstarszych szkockich destylarni. Można śmiało stwierdzić, że gros z nich to de facto zalegalizowane „bimbrownie”.

Cummingowie byli w ścisłej zmowie z okolicznymi producentami alkoholu. Dzięki dobremu położeniu wytwórni na wzgórzu, Helen mogła z daleka zaobserwować zbliżający się patrol policji. Wówczas ciskała na siebie garść mąki i mówiła stróżom prawa, że właśnie wyrabia chleb. Później wywieszała na zewnątrz flagę, aby ostrzec inne nielegalne destylarnie w okolicy. Helen dodatkowo proponowała policjantom herbatę, aby opóźnić patrol.

W 1885 r. destylarnia została przeniesiona na nową działkę. Nadal jednak pozostawała w rękach rodziny Cummingów. Po Johnie i Helen przejęła ją Elizabeth Cumming – ich synowa. Wówczas była to już destylarnia z prawdziwego zdarzenia, a przez dekady działalności Helen i John osiągnęli – jak na ówczesne standardy – poziom produkcji przemysłowej. Restrukturyzując przejętą wytwórnię Elizabeth sprzedała starą aparaturę destylacyjną i wstawiła całkowicie nową. Co ciekawe, sprzęt trafił w ręce Williama Granta, który założył później własną destylarnię – Glenfiddich.

Dzięki nowemu budynkowi i aparaturze destylarnia Cardhu mogła trzykrotnie zwiększyć swoje moce produkcyjne. Elizabeth nie miała problemu z zapewnieniem popytu dla wytworzonej whisky. Zwiększenie produktywności przyciągnęło ważnych kontraktorów. Najważniejszym partnerem Cardhu stała się znajomo brzmiąca firma Johnnie Walker and Sons. Spółka skupowała większość whisky, wyprodukowanej na „Czarnej Skale”, a następnie wykorzystywała destylat w swoich blendach, które później miały stać się absolutnie kultowe.

Współpraca przebiegała tak dobrze, że finalnie Elizabeth sprzedała destylarnię Walkerom. Postawiła tylko jeden warunek – rodzina będzie mogła dalej ją prowadzić. Na takich zasadach destylarnia Cardhu funkcjonowała aż do wybuchu II wojny światowej.

Obecnie właścicielem destylarni Cardhu jest koncern alkoholowy Diageo.

fot. Euan Nelson

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Cardhu?

Destylarnia specjalizuje się w produkcji whisky single malt. Destylat z Cardhu jest jednym z głównych składników popularnych blendów Johnnie Walker, ale whisky z Cardhu jest również sprzedawane w „czystej” formie – w sklepach znajdziemy 12-, 15- i 18-letnie single malty, wyprodukowane w tej destylarni. W pewnym momencie koncern Diageo, będący obecnym właścicielem destylarni, zdecydował o wstrzymaniu produkcji single malt Cardhu i zastąpił ją blendem. Jednocześnie nie zmieniono stylu butelki i pozostawiono na niej niemal niezmienioną etykietę. Zabieg ten wywołał falę krytyki, co skłoniło Diageo do zmiany stylu butelki i etykiety oraz wznowienia sprzedaży single malt.

Destylarnia Cardhu

  • Szkocka whisky single malt
  • Składnik blendów Johnie Walker
  • Region Speyside

Gdzie znajduje się destylarnia Cardhu?

Destylarnia Cardhu znajduje się w malowniczym regionie Speyside w Szkocji – jednym z pięciu regionów, słynących z produkcji najwyższej jakości szkockiej whisky. Konkretnie destylarnia Cardhu leży niedaleko małej wioski Archiestown w hrabstwie Moray.

fot. Euan Nelson

Zostaw komentarz