Skip to content Skip to footer

Destylarnia Brora

Destylarnia Brora to wytwórnia whisky single malt, które nie dawno uniknęła zapomnienia. Jak wiele innych szkockich destylarni Brora miała swoje wzloty i upadki, złote dekady i dziesięciolecia niebytu, ale tak jak inne podniosła się i znów możemy cieszyć się ich szkocką whisky z wielowiekową tradycją.

The Fire Within

HISTORIA DESTYLARNI

Destylarni Brora została wzniesiona w 1819 roku z inicjatywy Marquess of Stafford (bardziej kojarzonym w Polsce odpowiednikiem mógłby być „Murgrabia Stafford” lub książę – przyp. red.). W pierwszych dekadach istnienia nazwa „Brora” nie była jeszcze używana. Początkowo destylarnia była znana, jako „Clynelish”. Rebranding nastąpił dopiero 1968 roku, po otwarciu innej destylarni o tej samej nazwie. Wówczas Clynelish stała się Brorą.

W przypadku destylarnii Brora mamy do czynienia z nietypową zmianą stylu produkcji whisky. Niewiele wiadomo, o pierwszym wieku jej istnienia. Wiemy jednak, że po zmianie nazwy z Clynelish na Brora w wytwórni produkowaną mocno torfową whisky single malt. Destylat był wytwarzany z przeznaczeniem do blendowania. Single malt z Brora był wykorzystywany w celu uzupełnienia niedoborów whisky z regionu Islay, gdzie wówczas trwała susza. Ten okres zamknął się jednak w 4 latach, a po 1973 roku Brora przestawiła produkcję na lekko torfową whisky typu highlandzkiego.

Niestety – dalsza działalność destylarni nie trwała długo. W 1983 roku podjęto decyzję o wstrzymaniu produkcji, co bezpośrednio doprowadziło do zamknięcia wytwórni. Wtedy i dzisiaj destylarnia Brora była własnością koncernu Diageo.

Gdyby ten artykuł został napisany 6 lata temu, historia Brory byłaby już zakończona – bez „happyendu”. Okazało się jednak, że destylarnia Brora jednak będzie dalej żyła „długo i szczęśliwie”, gdyż koncern Diageo ogłosił w październiku 2017 roku, że wytwórnia zostanie ponownie uruchomiona, a produkcja whisky ruszy w 2020 roku. Z oczywistych w ostatnich latach powodów ponowne otwarcie zostało opóźnione. Dopiero w 19 maja 2021 r. ogłoszono, że reaktywacja Brora została zakończona – napełniono wówczas pierwszą beczkę destylatu w XXI wieku.

fot. Andrew Wood

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ DESTYLARNIA?

Wytwórnia specjalizuje się w wytwarzaniu whisky single malt do różnego przeznaczenia. Z przytoczonego rysu historycznego wiemy, iż bursztynowy alkohol z destylarni był chętnie wykorzystywany do mieszania blendów. Brora – jak każda inna destylarnia – skupia się przede wszystkim na wytwarzaniu swoich single maltów. Nawet, kiedy była zamknięta, na rynek trafiały limitowane edycje z wieloletnich zapasów wytwórni. W 2014 roku Diageo wydało 40-letnią Brorę z 1972 roku. Była to najdroższa butelka whisky w historii koncernu z ceną detaliczną na poziomie 7000 funtów szterlingów (ok. 36 000 złotych).

DESTYLARNIA BRORA

  • Wytwórnia szkockiej whisky single malt
  • Niedawno reaktywowana
  • 40-letnia Brora z 1972 roku, jako jeden z najdroższych roczników w historii

GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DESTYLARNIA BRORA?

Destylarnia Brora znajduje się w miejscowości Brora w Szkocji. Wytwórnia jest destylarnią, należącą do jednego z najpopularniejszych szkockich regionów, słynący z produkcji whisky – regionu Highland.

fot. Andrew Tryon

Zostaw komentarz