Skip to content Skip to footer

Destylarnia Bowmore

Destylarnia Bowmore to kolejna wytwórnia whisky, którą możemy zaliczyć do pocztu najstarszych w w Szkocji. Jednocześnie jest to najstarsza destylarnia jednego z pięciu regionów Szkocji, słynących z produkcji tego bursztynowego napoju – wyspy Islay w Archipelagu Hebrydów Wewnętrznych.

W sercu wyspy Islay, w jednej z najstarszych destylarni Szkocji

Historia destylarni

Mówi się, że destylarnia Bowmore została założona już w 1779 roku. Jeśli źródła zgadzają się z rzeczywistością, Bowmore może uważać się za najstarszą wytwórnię whisky na wyspie Islay. Destylarnia powstała z inicjatywy lokalnego kupca, Johna P. Simsona, który bardzo szybko sprzedał ją wpływowej rodzinie Mutter. James Mutter – głowa rodziny – działał biznesowo głównie sektorze rolnictwa, ale mógł pochwalić się również bogatą karierą dyplomatyczną. Jako wicekonsul reprezentował w Imperium Brytyjskim Imperium Osmańskie, Portugalię i Brazylię.

Mutter zainwestował w rozwój destylarni znacznie więcej, niż jej oryginalny twórca – zastosował w destylarni wiele innowacyjnych procesów, a nawet zlecił budowę małego statku parowego. Jednostka dostarczała do destylarni jęczmień i węgiel, potrzebne do produkcji whisky. Gotowy destylat parowiec eksportował zaś do Glasgow, gdzie whisky trafiało na rynek.

Destylarnia Bowmore pozostała własnością rodziny Mutter aż do końca pierwszej ćwiartki XX wieku. W 1915 roku zadecydowano o jej zamknięciu, a w 1925 roku wytwórnię odkupiła od Mutterów firma J.B. Sheriff & Co. W czasie II wojny światowej – jak w wielu innych destylarniach – produkcja w Bowmore została wstrzymana. Wytwórnia sprawowała służyła wówczas ojczyźnie, jako siedziba RAF Coastal Command. Z Loch Indaal, na wybrzeżu którego mieści się Bowmore, startowały latające łodzie, wysyłane przez Królewskie Siły Powietrzne do zwalczania niemieckich U-Bootów.

Po wojnie destylarnia na krótko trafiła w ręce William Grigor & Son, Ltd., a rok później Stanley P. Morrison i James Howat Stanley założyli spółkę P. Morrison Ltd., która w 1963 r. utworzyła Morrison’s Bowmore Distillery, Ltd. w celu przejęcia destylarni Bowmore. Ostatecznie, w latach 70. XX wieku, firma dokonała lekkiego rebrandingu stając się Morrison Bowmore Distillers Ltd. Później całą spółkę przejęła gruba holdingowa Beam Suntory, będącej z kolei spółką zależną japońskiego konglomeratu alkoholowego Suntory. Własnością spółki Morrison Bowmore są również destylarnie Auchentoshan i Glen Garioch.

fot. Bjarne Henning Kvaal

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Bowmore?

Destylarnia Bowmore skupia się na produkcji whisky single malt o charakterystyce typowej dla wytwórni z regionu Islay. Bowmore w dużej mierze trzyma się tradycji i dokonuje słodowania jęczmienia na miejscu. Duże zapotrzebowanie na destylat sprawia jednak, że podaż rodzimego jęczmienia z wyspy Islay nie wystarcza, aby zaspokoić popyt na surowiec, toteż jęczmień jest importowany również z kontynentu – bardzo często już słodowany.

Destylarnia Bowmore

  • Szkocka whisky single malt
  • Jedna z najstarszych wytwórni w Szkocji i najstarsza na Islay
  • Ciepło z procesu produkcji wykorzystywane do ogrzewania basenu miejskiego
  • Własność japońskiego konglomeratu alkoholowego

Gdzie znajduje się destylarnia Bowmore?

Bowmore to jedna z wielu destylarni, zlokalizowanych na wyspie Islay – jednej z wysp archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Wytwórnia leży na południowo-wschodnim brzegu Loch Indaal w miejscowości Bowmore – największym miasteczku na wyspie.

fot. Bjarne Henning Kvaal

Zostaw komentarz