Destylarnia Bladnoch to jedna z niewielu wytwórni whisky z regionu Lowland, które zdołały przetrwać do dnia dzisiejszego. Historia destylarni sięga początku XIX wieku, kiedy w całej Szkocji jak grzyby po deszczu wyrastały kolejne, licencjonowane wytwórnie bursztynowej „wody życia”.
Scotland’s Southernmost Distillery
Historia destylarni
Bladnoch została założona w 1817 roku przez Johna i Thomasa McClellandów. Już w pierwszych latach istnienia wytwórni jej moce przerobowe osiągały granice możliwości. W latach 1823-1826 w Bladnoch wyprodukowano ponad 130 000 litrów destylatu, średnio ponad 32 000 litrów rocznie. W kolejnych latach ilość ta wzrosła do ponad 44 000 litrów rocznie. Co imponujące, wytwarzaniem tak dużej ilości alkoholu zajmowało się do 1845 roku tylko ok. 20 pracowników. Rocznie przetwarzali oni 16 000 buszli jęczmienia, co odpowiada 432 tonom!
To jednak był dopiero początek działalności destylarni Bladnoch. Choć trwało to dekadami, ten okres mętnieje w ponad 200-letniej historii wytwórni. W 1878 r. destylarnia została powiększona i zmodernizowana. Sam zakład zajmował wówczas powierzchnię jednego hektara, a na pozostały 20 uprawiano jęczmień, wykorzystywany na własne potrzeby. Po modernizacji moce produkcyjne Bladnoch pozwalały na produkowanie 230 000 litrów alkoholu rocznie.
Na tle innych destylarni Bladnoch radziła sobie bardzo dobrze, biorąc pod uwagę, że przez dekady nie nastąpiła zmiana właścicielstwa. Pierwsze duże kłopoty pojawiły się w latach 90-tych XIX wieku, kiedy całą branżę dotknął głęboki kryzys. Ciężko dziś określić dokładnie, co go spowodowało – być może wyniknął ze słabych zbiorów jęczmienia, wysokich podatków lub działalności ówczesnych aktywistów na rzecz marginalizacji alkoholu z życia społecznego.
Destylarnia Bladnoch była jedyną w okolicy Galloway wytwórnią whisky, która nie została zamknięta na skutek zawirować, które wówczas wystąpiły. Przerwanie produkcji whisky nastąpiło dopiero w czasie II wojny światowej. Wcześniej – na początku XX wieku – wytwórnia została przejęta przez irlandzką firmę Wm Dunville & Co. Ltd. Po wojnie, przez bardzo długi czas, produkcja alkoholu nie została wznowiona – do 1949 roku produkowany był tutaj jedynie słód jęczmienny. W tym samym roku destylarnia Bladnoch została zamknięta i pozostała w tym stanie do 1957 roku. W latach 1957- 1983 produkcja whisky została wznowiona i kontynuowana przez kolejnych właścicieli wytwórni. 1987 roku destylarnia została przejęta przez United Distillers Group, która zwiększyła moce produkcyjne do ponad 36 000 litrów tygodniowo – osiem razy więcej, niż 100 lat wcześniej. W 1993 roku United Distillers zdecydowało o zamknięciu destylarni.
Rok później niedziałającą destylarnię odkryli podczas wakacji bracia Armstrong. Postanowili wykorzystać infrastrukturę, aby ponownie uruchomić tam produkcję whisky. I tak Bladnoch znów ruszyła pod koniec 2000 roku. Opustoszałe magazyny trzeba było jednak najpierw zapełnić. Pierwsza 8-letnia single malt została wydana przez braci Armstrong dopiero w 2009 roku. Po 5 latach spółka zarządzająca destylarnią ogłosiła bankructwo. Bladnoch odkupił rok później australijski przedsiębiorca David Prior – twórca jogurtowego imperium five:Am. Produkcja ponownie ruszyła w 2016 roku.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Bladnoch?
W destylarni Bladnoch wytwarzana jest szkocka whisky single malt. Dość oryginalnym zabiegiem destylarni jest proces dojrzewania alkoholu w beczkach z drzewa daglezji. Choć historia Bladnoch liczy sobie już ponad 200 lat, zapasy wytwórni są stosunkowo młode. Ostatnie butelki single malt, wypuszczone na rynek przez Bladnoch to 15-letnia Adela i 25-letnia Talia. Wytwórnia zajmuje się również produkcją szkockiej premium blended whisky Pure Scot.
Destylarnia Bladnoch
- Szkocka single malt
- Dojrzewanie w beczkach z daglezji
- Pierwsza destylarnia szkockiej whisky, prowadzona przez Australijczyka
Gdzie znajduje się destylarnia Bladnoch?
Destylarnia Bladnoch znajduje się w miejscowości Wigtown w regionie Galloway. Podobnie jak wiele innych destylarni, Bladnoch jest otwarte na turystów. W destylarni funkcjonuje centrum dla zwiedzających, w którym można skosztować produkowanej na miejscu whisky oraz poznać historię tej ponad 200-letniej wytwórni.
