Destylarnia Auchentoshan to wytwórnia z regionu Lowlands, mogąca poszczycić się dwoma wiekami tradycji i doświadczenia w produkcji szkockiej whisky single malt. Jest to jedyna w całej Szkocji wytwórnia, której whisky są destylowane trzykrotnie.
Każda kropla produkowanej przez nas whisky jest po trzykroć destylowana
Historia destylarni
Historia i upływ czasu są bardzo ważne dla destylarni Auchentoshan – w końcu to właśnie upływ czasu sprawia, że whisky staje się coraz lepsze. Niektóre beczki destylarni Auchentoshan widziały więcej, niż nie jeden człowiek przeżywa w ciągu całego życia.
Wytwórnia szkockiej whisky została wybudowana w 1823 r., przez niejakiego Thorne’a, inżyniera z Greenock. W 1878 roku destylarnia Auchentoshan przeszła na własność C.H. Curtis and Co Ltd., również z Greenock. Wówczas moce produkcyjne wytwórni pozwalały wyprodukować 50 000 galonów alkoholu rocznie (prawie 230 000 litrów, licząc w galonach angielskich). Po 25 latach – w roku 1903 – destylarnia znów została przejęta. Tym razem przez browarników, gorzelników i handlarzy winem, George’a i Johna McLachlanów.
Przez następne dekady wytwórnia nieprzerwanie raczyła swoich klientów dobrą whisky. Pierwsze perturbacje nastąpiły w latach 40. XX wieku. W 1941 roku, podczas II wojny światowej, niemieckie bombowce uszkodziły destylarnię, a dokładniej jej magazyn, bombardując stocznie na rzece Clyde. Produkcja whisky została wstrzymana aż do końca wojny.
Na początku lat 60. Auchentoshan znów została przejęta – przez J & R Tennent z Wellpark Brewery w Glasgow. Firma została następnie wchłonięta przez Charringtons w 1964 roku, a następnie nastąpiła fuzja z Bass Charrington w 1967 roku. Później destylarnia zostaje sprzedana firmie hotelarskiej Eadie Cairns, która rozpoczyna sprzedaż Auchentoshan jako Single Malt we własnych hotelach i restauracjach.
Ostatnim właścicielem Auchentoshan został Stanley P. Morrison, właściciel istniejącego do dzisiaj koncernu alkoholowego Morrison Bowmore. W kolejnych dekadach na rynek trafiły nowe produkty wytwórni – Auchentoshan Three Wood, Auchentoshan Virgin Oak, New Malt Order orazBartender’s Malt.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się Auchentoshan
Destylarnia Auchentoshan specjalizuje się w produkcji szkockiej whisky single malt. Marka chwali się, iż jest jedyną całej Szkocji wytwórnią whisky single malt, która poddaje swoje trunki potrójnej destylacji. Po przetworzeniu alkohol leżakuje w starannie dobranych, dębowych beczkach – nie krócej, niż trzy lata. Auchentoshan dojrzewa swoją whisky w beczkach po burbonie, sherry lub szlachetnym winie. W ten sposób kształtują się różne smaki szkockich whisky od Auchentoshan.
Destylarnia Auchentoshan
- Whisky dojrzewa w dębowych beczkach co najmniej 3 lata
- Potrójna destylacja
- Starannie dobrane dębowe beczki po winie, burbonie i sherry
Gdzie znajduje się destylarnia Auchentoshan?
Destylarnia Auchentoshan znajduje się w miejscowości Dalmuir w hrabstwie West Dunbartonshire w Szkocji. Dalmuir jest umiejscowiona w pobliżu Glasgow, w regionie Lowlands – jednym z pięciu głównych regionów Szkocji, w których produkuje się whisky.
