Skip to content Skip to footer

Destylarnia Asaka

Destylarnia Asaka to jedyny producent japońskiej whisky z regionu Tohoku. Jest to jedna ze starszych japońskich destylarni whisky, choć jej historia połączyła się ze szkockim trunkiem stosunkowo późno. Asaka zaczynała, jako wytwórnia japońskiej sake – dopiero później jej włodarze zdecydowali się na poszerzenie horyzontów.

Tradycja i pasja w każdym łyku

Historia destylarni

Oficjalnie destylarnia Asaka została założona w 1946 roku. To co najciekawsze – jak to zwykle bywa – jest już mniej oficjalne. Historia wytwórni sięga aż 300 lat wstecz! W Asace zaczęto warzyć sake już w 1710 roku nad brzegiem jeziora Inawashiro. W 1765 roku wytwórnia przeniosła się do Koriyama, gdzie kontynuowała produkcję słynnego, japońskiego alkoholu.

Rewolucja nastąpiła, kiedy Japonię dotknęły niedobory ryżu. Ryż jest przede wszystkim pokarmem, a więc przy jego deficycie raczej nie dba się o podaż surowca dla branży alkoholowej. W tym niesprecyzowanym okresie destylarnia Asaka zaczęła produkować szkocką whisky, do której wytworzenia ryż nie był konieczny. Bursztynowy trunek okazał się strzałem w dziesiątkę, gdyż stawał się coraz bardziej popularny wraz z napływem do Japonii zachodniej kultury.

Błyskawiczny okres wzrostu Japonii i szczyt jej potęgi przerwała nagle klęska Cesarstwa w II wojnie światowej. Jak to Japończycy – bardzo szybko stanęli na nogi i znów zaczęły się dekady nieprzerwanego wzrostu. W latach 80. XX wieku zaczęła się tam złota era producentów whisky. Później znów nastąpił regres, ale ostatecznie japońska whisky wygrała i w XXI wieku jest uważana za jeden z czołowych rodzajów tego alkoholu na świecie.

Asaka należy do firmy Sasanokawa Shuzo Co. Ltd. W 2014 roku whisky znów zaczęła rosnąć na popularności w Japonii. Wówczas odkurzono spoczywające w najciemniejszych zakamarkach destylarni beczki, w których latami dojrzewała whisky single malt. Alkohol rozlano do butelek a następnie wrzucono na rynek pod nazwą „YAMAZAKURA”. Dwa lata później o tej whisky mówiono już na całym świecie.

fot. Facebook

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Asaka?

Destylarnia Asaka specjalizuje się w produkcji japońskiej whisky single malt, która jest następnie wykorzystywana w preparowaniu autorskich blended whisky. Wśród marek Sasanokawa Shuzo znajdziemy całą gamę doskonałych blendów. Na półce Asaka spotkamy m.in. serię blendów YAMAZAKURA, ale także edycje limitowane – jak np. Cherry Whisky ASAKANO albo YAMAZAKURA Pure Malt Limited Edition, która została nagrodzona brązowym medalem na Tokyo Whisky & Spirits Competition 2021.

Destylarnia Asaka

Gdzie znajduje się destylarnia Asaka?

Destylarnia Asaka znajduje się w miejscowości Kōriyama w prefekturze Fukushima w regionie Tōhoku na Honsiu w Japonii. Wytwórnia jest zlokalizowana u stóp wulkanu Bandai.

fot. Facebook

 

Zostaw komentarz