Destylarnia Ardbeg to kolejny reprezentant jednego ze szkockich zagłębi produkcji whisky – regionu Islay. Należąca do koncernu Louis Vuitton Moët Hennessy wytwórnia – podobnie jak inne destylarnie z Islay – produkuje mocno torfową whisky single malt. Choć przez większość swojej historii Ardbeg produkowało whisky z przeznaczeniem do blendów, zasłynęła jako oryginalny trunek, a dziś jest w gronie najlepszych, szkockich whisky single malt.
Niepohamowany Duch
Historia destylarni
Destylarnia Ardbeg należy do najstarszych wytwórni whisky w Szkocji. Według historyków produkcja bursztynowej „wody życia” zaczęła się tam już w 1798 roku. Na 17 lat później datuje się rozpoczęcie komercyjnej destylacji whisky. Ardbeg została założona przez rodzinę McDougall. Rosnąca popularność ich wyrobu, jako składnika blendów, sprawiła, że wokół wytwórni utworzyła się niezależna, mała społeczność. W sąsiedztwie destylarni powstały budynki mieszkalne, szkoła na 100 uczniów a nawet boisko do gry w kule! Do miejscowej szkoły uczęszczały zapewne dzieci pracowników destylarni Ardbeg – w XIX wieku w wytwórni pracowało ich ok. 60. W tym czasie produkowano tam do 300 000 galonów whisky single malt rocznie (prawie 1 400 000 litrów!). W latach 50. XIX wieku destylarnię przejęła rodzina Hay.
Pierwszy kryzys przyszedł na początku XX wieku. Nie trzeba przypominać, że w 1914 roku w Europie wybuchła Wielka Wojna, później nazwana I wojną światową. W latach 20. w USA eksperymentowano z prohibicją, a wisienką na torcie był Wielki Kryzys. Wszystkie te wydarzenia zachwiały nie tylko światowym ładem społecznym i gospodarczym, ale także branżą whisky. Ardbeg nie było wyjątkiem.
Wytwórnia jednak przetrwała. W XX wieku miał miejsce prawdziwy festiwal przejęć destylarni. Najpierw właścicielstwo nad Ardbeg przejęła rodzina Lawson, aby potem sprzedać swoje udziały rodzącym się konglomeratom alkoholowym, takim jak Distillers Company Limited i kanadyjski Hiram Walker. Obie potęgi wykupiły mniejszościowe udziały w destylarni Ardbeg w 1959 roku, a 1979 roku Hiram Walker przejął nad nią pełną kontrolę. Wówczas rynek blendów przechodził swój kryzys, toteż właściciele zdecydowali się na produkcję niezależnego single malt Kildalton.
Destylarnia Ardbeg została zamknięta w 1981 roku, ale powróciła w 1989 roku. Wówczas razem z destylarnią Laphroaig dołączyła do portfolio Allied Distillers. 7 lat później Ardbeg ponownie przestała działać, ale łakomy kąsek bardzo szybko uratowało Glenmorangie. Destylarnia została wówczas zakupiona z 7 mln funtów szterlingów.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Ardbeg
Destylarnia Ardbeg, jako producent mocno torfowych whisky single malt z Islay, przez dekady była jedynie składnikiem blendów. Dopiero w końcówce lat 80. XX wieku blendy poszły w odstawkę, a Ardbeg zdecydowało o wypuszczeniu na rynek własnej gamy whisky single malt. Single malt „Ten Years Old” od Ardbeg zdobył wiele nagród – m.in. World Whisky of the Year 2008 i Scotch Single Malt of the Year oraz serię medali (2 złote i 6 srebrnych) podczas konkursów San Francisco World Spirits Competition w latach 2006-2012.
Destylarnia Ardbeg
- Szkocka whisky single malt
- Whisky z Islay
- Mocno torfowa
- Często nagradzana
Gdzie znajduje się destylarnia Ardbeg
Destylarnia Ardbeg leży na południowym wybrzeżu wyspu Islay, będącej częścią szkockiego archipelagów Hebrydów Wewnętrznych, a dokładniej w miejscowości Port Ellen. Od czasu przejęcia przez Glenmorangie, w wytwórni znajduje się centrum dla zwiedzających z kawiarnią i wieloma atrakcjami dla turystów.
