Destylarnia Akkeshi, położona w północnej części wyspy Hokkaido, jest jedną z najmłodszych destylarni whisky w Japonii. Została założona stosunkowo niedawno, bo w 2016 roku. Pomimo krótkiego stażu, bardzo szybko zyskała uznanie dzięki silnym szkockim wpływom oraz stosowaniu torfowego słodu, co przywołuje na myśl whisky z regionu Islay. W swojej misji destylarnia Akkeshi dąży do połączenia „japońskiej duszy” z tradycyjnymi, szkockimi technikami wytwarzania tego wyjątkowego alkoholu.
Historia destylarni Akkeshi
Historia destylarni Akkeshi rozpoczyna się w 2013 roku, kiedy zainicjowano pierwsze testy starzenia koncepcyjnej whisky. Budowa samej destylarni ruszyła dopiero w 2015 roku, a pierwsze destylaty rozlano do beczek w 2016 roku.
W 2018 roku Akkeshi wypuściło na rynek pierwszą partię torfowego single malta, a następnie – w 2019 roku – pojawiła się pierwszy blend w wykonaniu wytwórni z Hokkaido. Inspirację Szkocją widać w Akkeshi nie tylko w samym procesie produkcji, ale nawet w rozkładzie destylarni, która łudząco przypomina podobno szkocką Lagavulin.

W jakim rodzaju whisky specjalizuje się destylarnia Akkeshi?
Akkeshi specjalizuje się w whisky torfowej, podobnej do whisky z regionu Islay. Wytwarzanie destylatu oparto na torfowym słodzie, co nadaje japońskiemu trunkowi charakterystyczne, dymne nuty. Dzięki surowemu klimatowi Hokkaido, z chłodnymi latami i surowymi zimami w połączeniu z morskim powietrzem, pozwala uzyskać unikalny proces starzenia, wzbogacając whisky o nuty morskiej bryzy.
Destylarnia Akkeshi
- Położona na północnej wyspie Japonii, Hokkaido
- Powstała w 2016 roku
- Do 2019 roku na rynku pojawił się pierwszy single malt oraz blend
- Rocznie Akkeshi wytwarza ok. 100 tys. litrów różnego rodzaju whisky
Gdzie znajduje się destylarnia Akkeshi?
Destylarnia Akkeshi znajduje się w miejscowości o tej samej nazwie na wyspie Hokkaido w Japonii. Jest to północny region kraju, który charakteryzuje się chłodnym klimatem z bardzo dużym oddziaływaniem morza, co ma istotny wpływ na proces starzenia whisky. Destylarnia nie przez przypadek wykorzystuje lokalne warunki, które przypominają te panujące na szkockiej wyspie Islay, co sprzyja produkcji intensywnie torfowej whisky.
