Destylarnia Ailsa Bay to jedna z ciekawszych wytwórni szkockiej whisky. Nowatorskie podejście i dokładność w preparowaniu najwyższej jakości trunków sprawiło, iż Ailsa Bay ma na całym świecie wielu fanów oraz koneserów smaku whisky, pochodzących z tej destylarni.
Gdzie nauka spotyka się z naturą
HISTORIA DESTYLARNI
Tak jak większość znanych, szkockich destylarni whisky, Ailsa Bay ma bogatą historię, sięgającą lat 60. XX wieku. W odróżnieniu jednak od innych, Ailsa Bay nie stawia na sentyment do zamierzchłych metod produkcji whisky, ale na nowoczesność, innowacje i dokładne pomiary, które pozwalają wydestylować alkohol o z góry zakładanym smaku i aromacie.
Destylarnia Ailsa Bay powstała w 1964 roku na terenie kompleksu William Grant & Sons w mieście Girvan. Wówczas była znana jeszcze pod nazwą Ladyburn Distillery. W latach 70. produkcja w Ladyburn Distillery została wyłączona. Dopiero w 2007 roku firma William Grant & Sons zdecydowała się na reaktywację starej wytwórni pod nazwą Ailsa Bay. Ówcześni włodarze firmy zdecydowali, iż stara Ladyburn Distillery stanie się jedną najnowocześniejszych destylarni na terenie Szkocji. Tym samym wytwórnia została przebudowana i naszpikowana nowymi technologiami.

W JAKIM RODZAJU WHISKY SPECJALIZUJE SIĘ AILSA BAY
Za co Ailsa Bay jest cenione najbardziej? Specjalizująca się w wytwarzaniu whisky single malt, destylarnia korzysta w procesach produkcyjnych z różnego rodzaju słodów jęczmiennych, które są poddawane suszeniu za pomocą dymu torfowego. W połączeniu z dokładnymi pomiarami, dzięki nowoczesnym zdobyczom technologicznym, Ailsa Bay może w ten sposób ustalać i realizować najróżniejsze profile smakowe swojej whisky.
Master blenderzy z Ailsa Bay wykorzystują m.in. innowacyjną metodę pomiaru słodyczy w alkoholu. Pozwala to osiągnąć single maltom z tej destylarni doskonałą równowagę pomiędzy posmakiem słodyczy i aromatem torfu. Ailsa Bay jest ponadto jedyną szkocką destylarnią, która korzysta z procesu nazywanego „mikrodojrzewaniem”. Świeży destylat jest rozlewany do małych beczek po bourbonie typu „Hudson Baby” o pojemności od 25 do 100 litrów, które są mniejsze niż standardowe beczki, mogące pomieści nawet 200 litrów alkoholu. Tam leżakuje przez okres 6-9 miesięcy a następnie jest przelewany do dziewiczych beczek z amerykańskiego dębu pierwszego i kolejnego napełnienia, gdzie dojrzewa przez następne kilka lat. To pierwszy taki proces w branży.
AILSA BAY
- Mikrodojrzewanie
- Whisky leżakuje w różnych rodzajach beczek
- W destylarni stosuje się innowacyjne technologie
- Single malt whisky
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ AILSA BAY?
Destylarnia Ailsa Bay jest zlokalizowana w miejscowości Girvan, na terenie kompleksu destylacyjnego William Grant & Sons. Girvan mieści się na południu Szkocji, u wybrzeży Zatoki Clyde. Nazwa Ailsa Bay pochodzi od nazwy pobliskiego przylądka – Ailsa Craig. Dzięki kontynuacji tradycji William Grant & Sons, destylarnia jest nie tylko nowoczesnym zakładem produkcyjnym, ale także miejscem atrakcyjnym dla turystów. Firma umożliwia im zwiedzanie kompleksu oraz poznawanie procesów, dzięki którym powstaje ich wyjątkowa whisky.
